Ce categorie de români poate primi de la stat până la 12.000 de lei
Statul vin în ajutorul unor anumite categorii de români. Aceștia pot primi până la 12.000 de lei. Printre cei care pot primi un astfel de ajutor se numără și tinerii, care pot primi o serie de prime de la Ministerul Muncii.
Prime de la Ministerul Muncii pot primi și tinerii care-și schimbă orașul pentru un job. În cazul acestora, sumele primite sunt de peste 12 mii de lei. Pentru asta trebuie însă să rămână cel puţin un an la acel loc de muncă, pentru a primi suma completă. De asemenea, absolvenții care au şomaj şi îşi găsesc de muncă primesc un bonus de aproape două mii de lei.
Tinerii care sunt fără loc de muncă și nu beneficiază de nicio formă de asistență financiară au posibilitatea de a primi 1.000 de lei de la guvern dacă își asigură un loc de muncă și rămân minim trei luni. În plus, proaspeții absolvenți care reușesc să găsească un loc de muncă în maximum 60 de zile de la finalizarea studiilor pot primi aproape 1.800 de lei. La angajare, aceștia vor primi jumătate din sumă, suma rămasă fiind repartizată după o perioadă de 12 luni.
Pentru persoanele care își asigură un loc de muncă la o distanță de cel puțin 15 km de domiciliu, guvernul aplică o primă suplimentară de 55 de lei pe o durată de un an. Mai mult, dacă locul de muncă depășește o distanță de 50 km față de locuință, acesta este eligibil să primească o primă lunară de relocare de 900 de lei. În plus, tinerii care decid să-și mute locul de reședință sunt eligibili pentru o sumă și mai mare de bani.
”Prima de instalare este în cuantum de 12.500 de lei pentru persoanele care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50km și își schimbă domiciliul”, a explicat Corina Scarlat, purtător de cuvând ANOFM, la Antena 3 CNN.
Citește și: Bani de la stat pentru chirii și navetă. Cine primește ajutorul
Cei care vor să beneficieze de prime trebuie să fie în evidențele ANOFM şi să depună o cerere în acest sens.
”Acordăm o atenție deosebită încadrării în muncă tine a tinerilor și în special a tinerilor NEETs, adică persoanele care sunt sub 30 de ani și nu sunt, nu merg la serviciu, nu merg la școală sau nu urmează cursuri de formare profesională”, a mai spus Corina Scarlat.
România are cea mai mare proporție din Uniunea Europeană a tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, care nici nu au un loc de muncă, nici nu urmează o formă de învățământ.
Câți bani primesc de la stat tinerii care se angajează
- Prima de activare tinerii șomeri neindemnizați – 1.000 lei
- Prima de inserție pentru absolvenți – 1.794 de lei (jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni)
Primele de mobilitate
- de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanță mai mare de 15 km de domiciliu;
- de instalare -12.500 lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru că și-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu;
- de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni (loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu)