Comisia Europeană retrage autorizația vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca
Comisia Eurpeană a decis retragerea, din data de 7 mai, la cererea companiei AstraZeneca, a autorizației de comercializare în statele UE a vaccinului produs de compania anglo-suedeză împotriva COVID-19.
Este vorba despre vaccinul Vaxzevria care este administrat și în țara noastră. Decizia intră în vigoare din data de 7 mai 2024, potrivit documentului publicat pe site-ul Comisiei Europene.
Motivele pentru care compania a solicitat anularea autorizaţiei pentru vaccinul său anti-COVID-19 nu sunt menţionate în decizie. Justificarea oferită de AstraZeneca este că „nu a mai existat nicio cerere pentru vaccinul Vaxzevria, care, prin urmare, nu a mai fost produs sau distribuit”, potrivit declarațiilor companiei pentru agenția de presă italiană Adnkronos.
Compania a mai precizat că nu se așteaptă la o cerere viitoare pentru vaccinul său împotriva COVID-19.
AstraZeneca a obţinut autorizarea de urgență din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pe 29 ianuarie 2021.
Efectul secundar grav al vaccinului
În premieră, compania a recunoscut că vaccinul său anti-Covid are un efect secundar grav.
AstraZeneca a menționat într-un document juridic depus la Înalta Curte din Marea Britanie, în februarie 2024, că vaccinul său „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”: tromboză cu sindrom de trombocitopenie. Ceea ce se traduce prin prezența cheagurilor de sânge în combinație cu un număr redus de trombocite. Trombocitele joacă în mod normal un rol crucial în coagularea sângelui.
Compania a făcut aceste precizări în cadrul unui proces colectiv de milioane de lire sterline, deschis în Marea Britanie de numeroase familii, care susțin că ei sau persoane foarte apropiate au fost mutilate sau „ucise” de vaccinul „defect” al gigantului farmaceutic, conform Daily Mail.