Încrederea românilor în UE a crescut, deși majoritatea se simt discriminați
Bilanțul opiniilor pozitive cu privire la apartenența României la Uniunea Europeană (UE) a crescut de la 15,3% în 2014 la 19,9% în 2024, potrivit unui studiu realizat de INSCOP. Cu toate acestea, mulți dintre români consideră că nu au aceleași drepturi ca ceilalți europeni.
Numărul celor care consideră că apartenența la UE aduce mai multe beneficii României a crescut de la 35,2% la 47,6%. Numărul celor care cred că dezavantajele sunt mai multe decât beneficiile a crescut și el, de la 19,9% la 27,7% dintre cei chestionați. Ponderea celor cu un sentiment neutru s-a înjumătățit, de la 41,5% la 21,9%.
Cu toate acestea, aproape trei sferturi dintre români se consideră mai degrabă neinformați cu privire la activitatea instituțiilor europene.
Peste 40% dintre români consideră că prioritatea viitorilor europarlamentari români ar trebui să fie lupta pentru ca românii să aibă aceleași drepturi ca și restul cetățenilor europeni, a comentat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Aderarea deplină la Schengen este prioritatea majoră pentru cei mai mulți dintre cei chestionați.
Aproximativ 60% dintre români se concentrează pe subiecte considerate surse de nedreptate – blocarea aderării depline la Schengen și sentimentul că românii nu au aceleași drepturi ca restul cetățenilor UE, a spus Ştefureac.
17.8% sunt de părere că viitorii europarlamentari români ar trebui ,în primul rând să obţină aderarea completă a României la Schengen (şi cu graniţele terestre), 17.6% că ar trebui să obţină mai multe fonduri europene pentru România, 10.1% că ar trebui să apere interesele diverselor sectoare economice româneşti, iar 7.7% că ar trebui să crească rolul României în luarea deciziilor la nivel european. 2.3% menţionează altă prioritate, iar 2.3% nu ştiu sau nu răspund.
”Comparativ cu percepţia din urmă cu 10 ani, creşte semnificativ ponderea românilor care cred că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje. Pe de altă parte, se observă şi o uşoară tendinţă de polarizare în condiţiile în care creşte, e adevărat în proporţii mai mici, procentul celor care cred că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă dezavantaje. Explicaţia poate fi regăsită în atât în distribuirea inegală a beneficiilor aderării pe teritoriul României, în frustrări acumulate de o parte a populaţiei, cât şi în populismul unor voci politice iresponsabile care aleargă după voturi facile. Relevant în acest sens este faptul că peste 40% dintre români cred că prioritatea viitorilor europarlamentari români ar trebui să fie lupta pentru ca românii să aibă aceleaşi drepturi ca restul cetăţenilor europeni, urmată de obţinerea completă a adeăriri României la spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. Practic 60% din populaţia României îşi concentrează atenţia pe subiecte percepute a provoca nedreptăţi – blocarea aderării complete şi sentimentul că românii nu au aceleaşi drepturi precum restul cetăţenilor UE”, a comentat Remus Ştefureac, directorul INSCOP Research.