Grupul BT, profit net consolidat de 1,131 miliarde lei, în trimestrul unu 2024

Publicat: 11 mai 2024, 06:05, de George Andrei, în Business , ? cititori
Grupul BT, profit net consolidat de 1,131 miliarde lei, în trimestrul unu 2024

Grupul BT a înregistrat un profit net consolidat de 1,131 miliarde lei, în trimestrul unu 2024, în creștere cu 35 la sută, față de primul trimestru din 2023, din care 913,2 milioane lei a fost profitul efectiv al Băncii Transilvania.

Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu aproximativ 219,2 de milioane de lei la profitabilitatea BT.

Activele Grupului Financiar BT (Banca Transilvania și OTP Bank România) au ajuns la 176 miliarde lei, iar nivelul creditelor nete, la 77,1 miliarde lei.

Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 45,10 la sută, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

Venitul net din dobânzi al băncii este cu 28 la sută, în creștere față de primul trimestru din 2023.

Venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 18 la sută, față de aceeași perioadă a anului anterior, pe fondul creșterii activității BT.

Numărul tranzacțiilor prin Banca Transilvania a ajuns la aproape jumătate de miliard în primele trei luni ale anului, un plus de 35 la sută față de primul trimestru 2023.

Aproape 74.000 de credite noi au fost acordate de bancă în primele trei luni ale anului,  mai mult cu 26 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut, în valoare de 5,2 miliarde lei.

Numărul clienților BT a crescut cu aproape 50.000, dintre care 42.000 sunt persoane fizice, iar circa 8.000 sunt companii. 35 la sută dintre persoanele fizice au devenit clienți prin deschiderea de cont curent prin BT Pay, fără niciun drum la bancă. Banca a continuat să susțină afacerile aflate la început de drum, în primele trei luni atrăgând aproape 11.000 de start-up-uri. Numărul total al clienților activi BT a ajuns la peste 4,3 milioane.

,,Începutul anului este încurajator și ne arată că suntem în grafic cu îndeplinirea obiectivelor noastre pentru prima parte din 2024. Ne concentrăm pe creșterea volumelor, a numărului de clienți, pe atragerea de business pe toate segmentele pe care operăm, dar și pe consolidarea companiilor din Grupul Banca Transilvania. Creștem astfel bilanțul și anvergura Grupului BT, contribuind semnificativ la bancarizarea românilor. Macroeconomic, anul rămâne provocator atât ca nivel ridicat de incertitudine și volatilitate internațională, cât și în ceea ce privește indicatorii economici. Inflația se dovedește mai rezistentă decât am fi sperat, iar creșterea economică este încă redusă. Suntem însă optimiști și investim susținut în dezvoltarea business-ului”, arată Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania, într-un comunicat de presă

Depozitele clienţilor au crescut până la 137 miliarde lei la nivelul băncii, dintre care 88,1 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 48,8 miliarde lei, depozitele companiilor.

Raportul credite brute/depozite la nivel de bancă este de 56,3 la sută.

Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,01, la 31 martie 2024.

Solvabilitatea este de 20,06 la sută, fără profit inclus, respectiv 21,47 la sută, cu profit inclus.

Evoluția liniilor de business arată că depozitele clienților la nivelul băncii au înregistrat o creștere de 14,7 miliarde lei, creștere de12 la sută față de martie 2023.

Soldul creditelor brute la nivel de bancă înregistrează o creștere de 9,5 miliarde lei, +14,1 la sută, față de martie 2023.

Aproape 4.000 de persoane şi-au cumpărat locuinţe cu ajutorul BT, suma acordată fiind de aproximativ un miliard de lei.

Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 19 miliarde lei și a crescut cu 13 la sută, în comparație cu primul trimestru din 2023, reprezentând 25 la sută din portofoliul de credite.

Soldul creditelor acordate entităților juridice a ajuns la aproximativ 45 de miliarde lei, cu  16 la sută, mai mult decât la finalul primului trimestru al anului anterior.

 În data de 9 februarie 2024, OTP Bank Plc., Băncii Transilvania (BT), pe 9 februarie acest an, iar tranzacția a inclus și subsidiarele OTP Leasing România și OTP Asset Management.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, a încheiat achiziția OTP Bank România. După finalizarea tranzacției, BT va avea o cotă de piață de peste 22 la sută.

Conform Bursei de Valori București, Banca Transilvania a cumpărat pachetul integral de acțiuni al grupului OTP România cu suma de 347,5 milioane de euro.

BVB a precizat că Banca Transilvania și OTP Bank Romania SA vor acționa ca entități separate până la finalizarea tranzacției.

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de două milioane lei, în primul trimestru al anului 2024, la un profit operațional de 45 milioane lei, în scădere cu 34 la sută, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2023.