România furnizează energie electrică, de urgență, Ucrainei
Începând de sâmbătă, România furnizează curent Ucrainei. Kievul a solicitat ajutor, în urma avariilor provocate în sistemul energetic de bombardamentele Rusiei.
La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furnizează duminică energie electrică în regim de urgenţă. Furnizarea a început de sâmbătă, relatează presa ucraineană.
Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda.
Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.
La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.
Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.
Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).
De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil, pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.
În ultimele săptămâni, numeroase atacuri rusești s-au concentrat asupra centralelor electrice ucrainiene. Alte atacuri au vizat infrastructura de transport energetic. Ca urmare, producția ucraineană a scăzut drastic, în condițiile în care industria de apărare a acestei țări lucrează la capacitate maximă.
Pe de altă parte, România dispune, cel puțin deocamdată, de condițiile de a produce un surplus de energie față de necesarul intern. Problema principală o reprezintă transportul acesteia, căci infrastructura ese deficitară.
Pe de altă parte, România a furnizat, în ultimele luni, energie electrică și Republicii Moldova, tot ca o măsură de sprijin în contextul creat de războiul din Ucraina.