USR și UDMR vor să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane
Zeci de parlamentari USR și UDMR au inițiat un proiect legislativ pentru aplicarea unei cote reduse de TVA, de 9%, la produse de igienă de bază, cum ar fi tampoane igienice, tampoane interne de uz feminin, șervețele, scutece pentru copii și adulți, pastă de dinți, deodorante corporale și săpunuri de toaletă personală.
Motivul invocat de inițiatori este că România ocupă un loc codaș în Europa în ceea ce privește igiena personală. „Statisticile arată că folosim de patru ori mai puțin săpun decât vesticii, 63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația urbană nu s-a spălat niciodată pe dinți”, atrag atenția parlamentarii celor două partide.
Cota generală de TVA în România este de 19%. Este important de menționat că TVA reprezintă una dintre cele mai semnificative surse de venituri la bugetul statului, iar în ultimii ani, guvernele au încercat să consolideze baza de impozitare prin eliminarea sau restrângerea excepțiilor și regimurilor fiscale favorabile, inclusiv la TVA. De exemplu, de anul acesta, s-a introdus aplicarea cotei standard de TVA pentru alimentele cu zahăr adăugat (peste 10g/100g produs) și creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru utilizarea facilităților sportive, livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, instalarea panourilor fotovoltaice și a altor sisteme de încălzire eficiente.
Bugetul statului este sub presiune din cauza cheltuielilor și această presiune va crește odată cu aplicarea noilor legi privind pensiile și salarizarea în sectorul bugetar, prevăzute în PNRR. O reducere a TVA-ului, așa cum cer inițiatorii proiectului, ar fi în contradicție cu nevoia de consolidare fiscală. Datorită implicațiilor asupra bugetului de stat, inițiatorii au solicitat Guvernului să comunice un punct de vedere și informații privind implicațiile bugetare ale proiectului.
Ce propun parlamentarii USR și UDMR:
Aceștia doresc reglementarea încadrării produselor de igienă de bază în categoria celor pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%. Pachetul de igienă de bază include tampoane igienice, tampoane interne de uz feminin, șervețele, scutece pentru copii și adulți, pastă de dinți, deodorante corporale și săpunuri de toaletă personală, încadrate în diverse coduri NC specifice.
Argumentele inițiatorilor:
„România se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește igiena personală. Statisticile arată că folosim de patru ori mai puțin săpun decât vesticii, 63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația urbană nu s-a spălat niciodată pe dinți. De asemenea, România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de TBC, iar Hepatita A este larg răspândită. Multe dintre aceste boli ar putea fi prevenite cu o igienă de bază corespunzătoare, cum ar fi spălatul pe mâini cu apă și săpun.”
Statele membre UE pot aplica cote reduse de TVA de minim 9% pentru produse de igienă de bază
Conform Directivei TVA din 2023, statele membre UE pot aplica cote reduse de TVA de minim 9% pentru produse de igienă de bază, inclusiv pentru cele de igienă menstruală. În numeroase state europene, TVA pentru aceste produse este redusă pentru a sprijini accesul populației la igienă adecvată și sănătate. În România, 4,8 milioane de femei se confruntă lunar cu menstruația, dar accesul la produse de igienă menstruală rămâne un lux pentru unele categorii sociale. Inițiativa este susținută de petiții și mișcări sociale, precum Pe Stop și Iele Sânziene, care promovează accesul la produse de igienă intimă pentru fetele dezavantajate, similar cu măsurile adoptate în țări precum Noua Zeelandă, Scoția și Spania. În alte state europene, TVA pentru produsele de igienă personală este redusă considerabil pentru a sprijini accesul la igienă și pentru a respecta demnitatea și stima de sine a persoanelor. De exemplu, Austria aplică o cotă de 10%, Belgia 6%, Franța 5,5%, iar Irlanda 0% .