Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
Incidența cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este în creștere. Anual, în țara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer și mai mult de jumătate nu înving boala.
În prezent, ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența și mortalitatea sunt în creștere peste tot în lume.
Cancerul ovarian este o afecțiune gravă în care celulele se înmulțesc fără control, dobândind un caracter malign. Aceste celule anormale ajung să invadeze și să distrugă țesutul sănătos. Ovarele, fiecare de mărimea unei migdale, produc ovule și hormonii estrogen și progesteron. Cancerul ovarian reprezintă tumoarea canceroasă care se formează în țesuturile unuia sau ambelor ovare. De cele mai multe ori, boala este detectată abia când ajunge într-un stadiu avansat și devine mult mai greu de tratat.
”Față de ce se întâmpla în urmă cu 10 ani, acum există o colaborare mult mai bună între membrii echipei: chirurgul, anatomo-patologul, oncologul, imagistul, psihologul și geneticianul clinic, care pot susține pacienta cu empatie și professionalism”, spune dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.
În cancerul ovarian există leziuni precanceroase, dar depistarea lor este foarte redusă. Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi depistate prin testul Papanicolau.Totuși, prin acest test nu pot fi detectate leziunile ce premerg cancerului ovarian sau al endometrului.
Simptomele cele mai frecvente în cancerul ovarin sunt: balonare, senzație de sațietate instalată rapid, tulburări digestive, durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, nevoie frecventă de a urina, sângerări vaginale, creștere în volum a abdomenului, edeme (vânătăi) la nivelul picioarelor, oboseală extremă.
Medicul oncolog subliniază că orice femeie trebuie să aibă următoarele informații despre cancerul ovarian:
- Testul Babeș Papanicolau nu detectează cancerul ovarian.
- Cancerul ovarian este adesea depistat într-un stadiu avansat.
- Cu cât se pune un diagnostic mai precoce, cu atât șansele de tratare sunt mai mari.
- Cunoașterea simptomelor ajută la o diagnosticare mai rapidă.
- Testele genetice specifice pot oferi șansa pacientelor de a beneficia de un tratament țintit și pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitate a vieții.
Testarea genetică
Testarea genetică poate ajuta la identificarea modificărilor în genele care cresc riscul de cancer ovarian. Aceasta oferă informații importante despre probabilitatea de a dezvolta boala și despre cele mai eficiente metode de prevenție și tratament. De exemplu, testarea genetică poate ajuta la determinarea celui mai potrivit tratament pentru pacientele cu cancer ovarian. Dacă se descoperă mutații în genele BRCA1 sau BRCA2, aceste paciente pot beneficia de terapii țintite, cum ar fi inhibitorii de PARP, care pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitatea vieții
Medicul de familie
Rolul medicului de familie în diagnosticarea cancerului ovarian este esențial. Adesea, medicul de familie reprezintă primul punct de contact pentru paciente și poate identifica simptomele precoce ale cancerului ovarian. Medicul de familie poate efectua o ecografie pelvi-abdominală unei paciente cu simptome digestive sau genito-urinare nespecifice, care poate fi esențială în diagnosticul precoce al cancerului ovarian. De asemenea, poate solicita un test de sânge pentru CA125, o proteină produsă de anumite cancere ovariene.
Dacă medicul de familie suspectează cancerul ovarian, pacienta poate fi trimisă la un medic specialist pentru investigații suplimentare, cum ar fi scanarea cu ultrasunete sau scanarea CT.