Ciolacu regretă „gluma” despre moldoveni: „A fost neinspirată”/”Știți că eu am mai vândut și Ardealul”
Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut vineri, într-o conferință de presă, că „gluma” sa despre moldoveni, făcută săptămâna trecută la Timișoara, a fost neinspirată.
Întrebat dacă această afirmație ar putea avea consecințe electorale, președintele PSD a descris incidentul ca fiind „unul dintre cele mai dificile momente” din cariera sa politică.Joia trecută, la Timișoara, Ciolacu a declarat că „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”.
În conferința de presă de vineri, premierul a încercat să explice contextul acelei afirmații: „Știți că eu am mai vândut și Ardealul. Cred că a fost unul dintre momentele cele mai dificile ale mele ca om politic, când am vândut Ardealul și s-a dovedit o minciună. Nu are rost să intrăm în detaliul glumelor pe care le facem cu toții. Nu cred că nu ați zis niciodată bancuri cu olteni, cu ardeleni. Face parte din spiritul românesc.”
Ciolacu a subliniat că, în calitate de prim-ministru, astfel de glume sunt nepotrivite și a recunoscut că declarația sa a fost interpretată greșit: „Adevărul, ce regret, este că din funcția de prim-ministru nu ar fi trebuit să fac acest lucru și a fost interpretat. Diferența dintre ce facem efectiv și o glumă nepotrivită este foarte mare”.
Într-o discuție cu jurnaliștii privind regionalizarea României, liderul PSD, buzoian la origine, a transmis, mai în glumă, mai în serios, că s-ar simți jignit dacă Buzăul ar fi perceput drept un județ care face parte din regiunea Moldovei.
Mai întâi, Marcel Ciolacu a vorbit despre regionalizarea României, un subiect care se tot aduce în spațiul public de mai bine de 30 de ani. Premierul susține acest proiect de reorganizarea administrativ-teritorială , motivând că doar astfel se va reuși o absorbție mai bună a fondurilor europene.
”Reforma bugetară și reorganizarea teritorială vor trebui făcute în România. Nu vor trebui făcute strict, dacă este sub 1000 de locuitori, gata. Sistemul de la noi este pe model francez și este extrem de stufos. Ei au făcută regionalizarea și au guvernatori care intervin pentru a nu mai exista decalajele de dezvoltare între regiuni. Nu vreau să se mai întâmple ce s-a întâmplat între Timișoara și Bacău, de exemplu, sau între Cluj și sudul țării. Nu știu dacă mai este foarte de actualitate (decalajul n.r.).
Chestiunea cu Ardealul
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în aprilie 2020 că PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o largă autonomie Ţinutului Secuiesc.
„Jó napot kívánok, PSD! (Bună ziua, PSD! -n.r.) Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a spus Iohannis.
Ulterior, PSD a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la declaraţiile lui Klaus Iohannis, în care acuză partidul că, în complicitate cu Viktor Orban, a “vrut să dea Ardealul ungurilor”. Partidul condus de Marcel Ciolacu susţinea că incită la “ură, dezbinare şi conflicte interetnice”. Social-democraţii spuneau că afirmaţiile preşedintelui erau în contradicţie cu ce spunea în 2014, când cataloga astfel de afirmaţii, ca fiind “cretinisme”. Preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru aceste declarații.