Lazea, ,,sperietoarea BNR”, recidivează: O să plătiți nota, după alegeri, pentru majorările salariale!

Publicat: 17 mai 2024, 16:20, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Lazea, ,,sperietoarea BNR”, recidivează: O să plătiți nota, după alegeri, pentru majorările salariale!

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, continuă rolul de ,,sperietoare” a BNR și avertizează populația că va suporta nota de plată, după alegeri, pentru majorările de salarii și facilitățile acordate românilor în anul electoral, 2024.

Nu este prima dată când Lazea face declarații de acest gen, care tulbură spațiul public, și se pune întrebarea, dacă șeful său superior, guvernatorul Mugur Isărescu, știe ce fac subalternii săi, care aruncă gaz pe foc, în spațiul public ?

În 2025 va urma o ,,corecţie”  bugetară iar cererile de majorări de salarii și facilitățile date, în anul electoral 2024, vor veni atunci pe nota de plată a angajaților, a declarat, vineri, Lazea, într-o conferință de specialitate.

Valentin Lazea, care este economist-șef al Băncii Naționale a României, din 1999, perioadă în care a acumulat averi fabuloase, vorbește cu prea mare ușurință, de pe poziția privilegiată pe care o ocupă în prezent, și întărește, prin atitudinea lui, zicala: ,,Bogatul nu crede săracului, și sătulul nu crede flămândului”.

Lazea a pus o întrebare, chipurile retorică.

„Eu mă întreb: cei care acum solicită noi facilităţi fiscale, salarii, nu ştiu ce, ştiind bine în mintea lor că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă? Adică, chiar aşa, ei îşi închipuie, cei care solicită acum repede, că e an electoral, îşi închipuie că ei nu vor plăti cu atât mai mult anul viitor? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alţii? Asta e întrebarea mea”.

Acesta a avertizat românii să nu-și facă speranțe deșarte, că vor scăpa de decontarea notei de plată, după ce le-au fost majorate salariile și pensiile.

O declarație plină de sarcasm, în condițiile în care mulți români trăiesc la limita sărăciei, și se bucură dacă pot avea pe masă, la prânz, o felie de parizer cu pâine și muștar.

,,Deci, a cere acum în plus scutiri, nu ştiu ce măriri şi aşa mai departe, când toată lumea ştie foarte bine că la anul va veni nota de plată, să adânceşti acum dezechilibrele, mi se pare o speranţă deşartă că va fi altcineva care va plăti şi tu vei scăpa de nota de plată”, a spus Valentin Lazea la o conferință a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Nu este prima dată când Valentin Lazea joacă rolul de ,,sperietoare” pentru BNR, într-o Românie împărțită între marii bogați și săraci.

Pe pagina de internet a Băncii Naționale nu pot fi consultate declarațiile de avere ale șefilor supremi, și nici ale personalului din posturile subordonate, respectiv Valentin Lazea, deoarece, chipurile, declararea averii nu este decât obligația angajaților din instituții publice, și astfel averile beneriștilor sunt trecute la ,,confidențial”.

În declarația de avere a soției lui Valentin Lazea, ca angajată a unei instituții publice, la rubrica despre veniturile soțului scrie ,,confidențial, conform fișei fiscale”, dar la bunuri deținute împreună cu soțul, declarate de aceasta, apar conturi de depozit în bănci totalizând aproximativ 140.000 de lei, două automobile, două apartamente în București, de 120 și 100 de metri pătrați, o casă de vacanță la Ciolpani, de 120 de metri pătrați, și terenuri intravilane și toate acestea erau date din urmă cu șase ani.

Totuși, la informații publice BNR, am găsit la rubrica Drepturi salariale acordate în Banca Națională a României, menționat un salariu net de 56.118 lei și o indemnizație de membru CA de 24.259 lei, pentru guvernatorul Mugur Isărescu. Un salariu net de 48.100 lei, și o indemnizație de 23.920 lei, pentru viceguvernator.

La acestea pot fi adăugate prime de vacanță de 100 la sută din salariul net, și alte ,,beneficii”, nemenționate, pe care, cu sarcasm, Lazea le blama, pentru salariatul de rând, care, în multe instituții, nu mai beneficiază de al 13-lea salariu, de prime, de plata orelor suplimentare, bonuri de masă, sau tichete de vacanță.

Oficialii BNR au adus, de fiecare dată, în spațiul public, ,,scuza” că salariile lor nu sunt plătite din banii publici, ci din relația cu băncile comerciale, de dobânzi și depozite.

Serios, domnule Lazea și domnule Isărescu ? Dar, băncile comerciale de unde iau banii, pe care îi plasează la BNR ? Îi aduc de acasă ?

Îi atrag de la populație, din salarii, deci tot din banul public. Din dobânzile spoliatoare la credite și din banii din depozitele bancare, economii făcute cu mari sacrificii de salariați.

Acesta a mai făcut o declarație publică, în urmă cu peste o lună, în care recomanda populației să strângă cureaua, să mai lase mașina personală, și să trăiască mai modest, să folosească lucruri bune de aruncat la gunoi. Aceasta într-o eră a tehnologiei, când dacă plasma din sufragerie se strică, o arunci la tomberonul de gunoi.

Lazea nu a mai dat românilor nici o speranță că vor trăi mai bine, și să nu mai aștepte să le crească nivelul de trai, să trăiască în sărăcie.

„Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai. Deja trăiți cu mult peste posibilități” – este declaraţia tranşantă, nemiloasă, dar și nechibzuită, a acestuia, ca reprezentant al BNR, care a creat multă rumoare în spațiul public.

Oare, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este informat înainte de ceea ce au de gând ,,să arunce”, angajații săi, pe piață ?

Lazea a făcut câteva recomandări, pentru populație, dar noi credem că ar fi bine să înceapă prin exemplul personal.

Între acestea, recomandă să strângem cureaua și să facem economii, inclusiv să reparăm bunurile personale, adică să păstrăm vechiturile în casă, că poate astfel dispare povara de pe bugetul țării.

El aduce argumente banale, pentru curba de sacrificiu, pe care chiar și coafezele și taximetriștii le știu și le comentează, fiind interesați de ce întâmplă cu viața lor.

Economistul-şef al BNR ne recomandă să facem economii, pentru că preţurile alimentelor, dar şi ale combustibililor au crescut foarte mult în ultima perioadă, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, dar şi al pandemiei. De parcă omul nu vede asta, când merge la supermarket, sau la piață.

,,Lecții de economie” banale de care nu au nevoie oamenii, pentru că înțeleg foarte bine totul, când merg la supermarket, sau la piață.

În noua lui filozofie de viață, după ce a strâns averi mulțumitoare, ar trebui să reciclăm şi să reparăm lucrurile, nu să le aruncăm atât de uşor, să trăim modest.

„Nu vă mai aşteptaţi sa va crească nivelul de trai ! Deja trăiţi cu mult peste posibilităţi! Faceţi mai bine să refolosiţi nişte lucruri, să le reparaţi să sortaţi plasticele, să mergeţi mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriţi cu avionul, ci cu trenul. Tot ce voi v-aţi obşnuit şi v-aţi făcut mental că veţi face este într-o paradigmă în care consumaţi cu mult mai mult decât meritaţi şi decât produceţi”, spune economistul înțelept.

Lazea vrea ca populația să folosească mai mult mijloacele de transport în comun şi, de asemenea, să nu mai zboare cu avionul, și să călătorească cu trenul.

În acest timp, flota de mașini a BNR este plină de BMW, Audi, SUV-uri de lux, de care inclusiv angajatul Valentin Lazea beneficiază.

Așadar, până când vor începe cei mulți să meargă numai pe bicicletă, și trotinetă, și vor sta cu șurubelnița în mână să repare mixerul stricat din bucătăriile, ar trebui ca Valentin Lazea să înceapă prin exemplul personal.