Turcia trimite echipe de căutare în Iran pentru a ajuta la găsirea elicopterului în care se afla Ebrahim Raisi

Publicat: 19 mai 2024, 22:45, de Mariana Olteanu, în Internațional , ? cititori
Turcia trimite echipe de căutare în Iran pentru a ajuta la găsirea elicopterului în care se afla Ebrahim Raisi

Un elicopter care îi transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi și pe ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, s-a prăbușit duminică într-o zonă muntoasă, acoperită de o ceață densă, a declarat un oficial iranian pentru Reuters. Potrivit sursei, viețile celor doi oficiali sunt „în pericol în urma prăbușirii”, care a avut loc în timp ce se întorceau dintr-o vizită la granița Iranului cu Azerbaidjanul. Eforturile de salvare sunt îngreunate de condițiile meteorologice nefavorabile.

Vicepreședintele iranian pentru afaceri executive, Mohsen Mansouri, a declarat pentru agenția semi-oficială de presă FARS că oficialii iranieni au reușit să ia contact cu două persoane aflate în elicopter, inclusiv un membru al echipajului, la scurt timp după prăbușire. „Se pare că incidentul nu a fost grav”, a spus Mansouri, subliniind că zona prăbușirii a fost identificată pe o rază de 2 kilometri, dar accesul este dificil din cauza vremii.

Intervenția Turciei și confuzie privind locația elicopterului

UPDATE 21:57: Turcia a trimis echipamente de căutare și salvare pentru a ajuta la găsirea președintelui și a ministrului iranian de externe. Un elicopter de căutare și salvare echipat pentru operațiuni nocturne, 32 de persoane și șase vehicule au fost trimise în Iran, a anunțat agenția de dezastre a Turciei. Alți 15 salvatori au fost puși în stare de alertă în caz de necesitate.

Rapoarte contradictorii despre găsirea elicopterului

UPDATE 21:43: Presa de stat iraniană a afirmat că elicopterul a fost găsit de echipele de căutare și salvare, dar Semiluna Roșie din Iran a negat această informație. Oficialii militari implicați în operațiunea de salvare au declarat pentru CNN că locul exact al prăbușirii nu a fost încă localizat.

UPDATE 21:22: Potrivit agenției de presă Reuters, presa de stat iraniană a relatat că elicopterul a fost descoperit, fără a specifica locul exact sau dacă au fost găsiți supraviețuitori.

Reacția liderului suprem iranian

UPDATE 21:15: Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a încercat să liniștească opinia publică. „Sperăm că Dumnezeu Atotputernicul îi va întoarce pe dragul președinte și pe colegii săi în deplină sănătate în brațele națiunii”, a declarat el la televiziunea de stat. Khamenei a mai asigurat că „nu vor exista perturbări” în funcționarea țării și că populația nu trebuie să fie îngrijorată sau neliniștită.

Operațiunile de căutare și salvare continuă, iar situația rămâne fluidă, pe măsură ce autoritățile încearcă să stabilească cu exactitate locația prăbușirii și starea supraviețuitorilor.