Modificare importantă în Codul Fiscal. Mai multe clădiri, scutite de taxe și impozite
Nu se mai plătesc taxe și impozite pentru mai multe clădiri din România. Doar anumite categorii sunt scutite, conform noilor modificări din Codul Fiscal. Proiectul a fost aprobat și intră în vigoare chiar din anul următor.
Clădiri scutite de taxe și impozite
A fost adoptat în Parlament un nou proiect, care vizează scutirea de plată în cazul mai multor clădiri. Mai exact, este vorba despre construcții vechi, de arhitectură sau arheologice.
Condiția pentru a fi eligibile programului este să nu aibă faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată. Astfel, pe perioada în care sunt supuse unor lucrări de renovare sau reabilitare, vor fi scutite de la taxe și impozite. Perioada exactă cuprinde data autorizaţiei de construire şi cea a procesului-verbal de recepţie, care să ateste că au fost efectuate lucrări.
Legea face referire la „clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizaţiei de construcţie şi până la data procesului-verbal de recepţie finală privind lucrările efectuate, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare”.
„În cazul lucrărilor de renovare sau reabilitare în curs de execuţie la data intrării în vigoare a legii pentru completarea art. 456 alin .(1) a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, scutirea se aplică potrivit prevederilor art.III, până la data procesului-verbal de recepţie finală”, se mai arată în lege.
Actul normativ a fost trimis, acum, la promulgare. Legea va intra în vigoare din vara aceasta, respectiv la data de 1 ianuarie 2025.
Cei care beneficiază de reduceri în ceea ce privește taxele și impozitele sunt și românii care donează sânge de cel puțin trei ori pe an. Această reducere se va putea cumula cu reducerea de 10%, pe care o primesc persoanele ce încasează anticipat impozitul datorat pentru întregul an.