Se construiește hidrocentrala Porțile de Fier 3! Sârbii spun că va fi foarte mare
Guvernul Serbiei a declarat construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 (Đerdap 3) un proiect de importanță deosebită, a anunțat Ministerul Minelor și Energiei din țara vecină (MRE).
O colaborare româno-sârbă
Conform presei din Serbia, acestă facilitate strategică de pe fluviul Dunărea se lucrează în coordonare cu România și va fi una dintre cele mai mari din regiune. S-au format deja echipe în ambele țări pentru a duce la bun sfârșit construcția centralei, iar proiectul general și studiul de fezabilitate au fost finalizate.
Ministrul Minelor și Energiei din Serbia, Dubravka Đedović Handanović, și ambasadorul României în Serbia, Silvia Davidoja, au discutat despre proiectul Porțile de Fier 3 la Belgrad.
Revitalizarea Porților de Fier 1 și 2
Revitalizarea centralei hidroelectrice Porțile de Fier 2 ar trebui să înceapă în 2025, după finalizarea renovării Porțile de Fier 1, care va duce la prelungirea duratei de viață a acesteia cu cel puțin 30 de ani. Porțile de Fier 1 a fost pusă în funcțiune în mai 1972, în timp ce Porțile de Fier 2 este operațională din 1985.
Porțile de Fier 3: o centrală hidroelectrică reversibilă
Potrivit site-ului Elektroprivreda Srbije (EPS), Porțile de Fier 3 va fi o centrală hidroelectrică reversibilă situată la kilometrul 1.007 al Dunării. Apa va fi captată din Lacul Porțile de Fier și pompată în cele două bazine superioare în perioadele de surplus de energie electrică în sistemul energetic sârb. În zilele cu cerere maximă, va funcționa ca o centrală de stocare.
O putere totală de 2.400 MW
Se preconizează ca toate cele trei centrale electrice din sistemul Porțile de Fier să aibă o putere totală de 2.400 MW. Cele două hidrocentrale existente au o capacitate de 1.605 MW, reprezentând 20% din producția anuală totală de energie electrică a țării.
O nouă conductă de gaz
Serbia și România au convenit, de asemenea, asupra unui memorandum de înțelegere pentru construirea unei interconexiuni de gaze între cele două țări, semnarea acestuia fiind iminentă.
Diversificarea aprovizionării cu gaze naturale
„Acest proiect este important pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și pentru a spori securitatea aprovizionării consumatorilor”, a declarat MRE.
Finalizarea în 2026
Gazoductul de 13 kilometri, care va lega Mokrin din Serbia de granița cu România, va fi finalizat în 2026 și va costa 12 milioane de euro. Partea românească a conductei de gaz, de 85 de kilometri, este construită cu sprijinul Uniunii Europene.
Creșterea capacității de transport a energiei electrice:
Cele două părți au discutat, de asemenea, planuri comune de a crește capacitatea de transport a energiei electrice la granița sârbo-română cu aproximativ 500 MW.