Cum procedăm dacă descoperim o căpușă pe piele
În cazul mușcăturii de căpușă și a fixării acesteia la nivelul pielii, extragerea corectă și în cel mai scurt timp este foarte importantă. Riscul de infecție este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. Dar, chiar dacă am reușit extragerea acesteia, profilaxia este esențială.
Medicul infecționist Gabriel Nistor atrage atenția asupra necesității respectării unui protocol în cazul mușcăturii de capușă și fixării acestei pe piele.
În prima fază, se recomandă prezentarea la medicul de familie, la un serviciu de boli infecțioase sau la un serviciu de chirurgie pentru extragerea capușei sau a elementelor restante.
Extragerea
Dacă nu avem posibilitatea de a ajunge la medic, se va încerca extragerea. Este importantă extragerea în întregime cu o pensetă sterilă, cu capete plate, fixată perpendicular pe piele, cât mai aproape de piele. Se va trage ferm, dintr-o singură mișcare, nu prin răsucire sau smulgere. Nu trebuie să strivim căpușa, deoarece putem determina vărsarea conținului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor.
După extragere, zona respectivă va fi spălată temeinic cu apă și săpun.
Aplicarea de ulei, untură, petrol, alcool iodat, alcool, arderea cu țigara etc. este periculoasă, întrucât nu vom obține decât iritarea căpușei, care va elimina și mai multă substanță toxică, mărind riscul de transmitere a agenților patogeni.
Chiar dacă am extras elementele restante, se recomandă prezentarea la medic pentru profilaxie, în primele 72 de ore de la mușcătură. Profilaxia este necesară pentru că nu se știe dacă era sau nu o insectă infectată sau dacă aceasta a reușit să elimine conținutul stomacal în rană. Este vorba despre o doză dublă de antibiotic, în priză unică.
”Boala cu o mie de fețe”
Doar între 3 și 5% dintre căpușe pot fi vectorul bolii Lyme sau borelioza. Aceasta este o infecție produsă de bacteria numită Borrelia burgdorferi. Medicul infecționist Gabriel Nistor subliniază că tabloul clinic al bolii Lyme este extrem de divers, numită de altfel și ”boala cu o mie de fețe”.
Dacă, după 2-3 săptămâni de la acest episod, rana nu se vindecă și apare eritemul la locul mușcăturii, care apoi dispare și reapare în altă zonă a corpului sub forma unei pete roșii cu o porține albă în centru, trebuie să ne prezentăm la medic. Este vorba despre ”eritemul migrator”, care este specific bolii Lyme doar în 30 până la 60% dintre cazuri. Este posibil, dar nu obligatoriu, să apară stări febrile, dureri articulare, manifestări neurologice, inflamare a ganglionilor limfatici etc.
Medicul infecționist este cel care diagnostichează boala pe baza testelor serologice seriate și prescrie tratamentul specific cu antibiotice.
Potrivit medicului Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, deocamdată, numărul prezentărilor legate de mușcătura de căpușă nu pune probleme și se menține în limitele anterioare. ”Dar sezonul căpușelor este abia la început și important este să prevenim chiar dacă numărul pacienților cu boala Lyme este mic”.
Prevenție
Pentru a preveni complicațiile Institutul Național de Sănătate Publică recomandă:
- Să ne acoperim brațele cu haine cu mânecă lungă și picioarele cu pantaloni lungi;
- Să folosim haine de culoare deschisă pentru a detecta ușor căpușele;
- Să folosim produse de prevenție achiziționate din farmacii;
- Să ne controlăm atent pentru a depista eventuala mușcătură, deoarece fiind nedureroasă poate trece neobservată. Copiii trebuie controlați insistent în zona gătului, capului, axilară, inghinală, picioarele, la rădăcina firelor de păr. De asemenea, trebuie controlat câinele care poate fi o gazdă a căpușei.