Ne luptăm cu arme sovietice: Ministrul Tîlvăr refuză dezvăluirea detaliilor secrete
România este de 20 de ani membră NATO și armata ei încă e copleșită de tehnică sovietică.
Tehnica sovietică reprezintă 70% din înzestrarea Armatei Română însă această informație este ținută la secret de către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. ”Cât privește procentul de înzestrare cu tehnică sovietică a Armatei României, precizez că această informație este clasificată și, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (l) lit. a) din Legea nr. 544/2001privind liberul acces la informa(iile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, se exceptează de la liberul acces al cetățenilor. În exercitarea controlului parlamentar asupra forțelor armate, informația solicitată poate fi analizată în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, cu respectarea normelor privind protecția informațiilor clasificate”, se arată într-un document al ministrului Apărării, pe care o să-l publicăm la sfârșitul acestui text.
Conform oficialului Executivului, acest procent se află în continuă descreștere odată cu intrarea în dotarea structurii de forțe a echipamentelor moderne, ca urmare a derulării programelor majore de înzestrare. ”De altfel, actualul context geopolitic regional, caracterizat de instabilitate și impredictibilitate, a impus reanalizarea capacității de reacție prin prisma noilor amenințări și adoptarea unor măsuri urgente în vederea dezvoltării unor capabilități militare credibile, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia Națională de Apărare a Tării pentru perioada 2020 – 2024, aprobată prin Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 1 iulie 2020, și cu angajamentele asumate în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a Uniunii Europene”, se mai arată în documentul semnat de Angel Tîlvăr.
Peste 70% din tehnica militară a României este de proveniență sovietică
La 2 aprilie 2004, drapelul României a fost arborat oficial la NATO, marcând începutul unui nou capitol în istoria militară a țării. În cele două decenii care au urmat, România a început să-și modernizeze Armata pentru a o aduce cât mai aproape de standardele Alianței Nord-Atlantice. Cu toate acestea, progresul a fost insuficient, avertizează experții militari.
Forțele armate române au suferit reduceri semnificative, trecând de la peste 350.000 de militari la aproximativ 70.000, iar serviciul militar obligatoriu a fost suspendat fără a fi introdus un sistem alternativ. Aceasta a dus la o lipsă acută de rezerviști.
În ceea ce privește echipamentele militare, deși s-au făcut unele progrese, acestea sunt considerate insuficiente de către analiști. Potrivit monitorulapărării.ro, peste 70% din tehnica militară a României este de proveniență sovietică.
Analistul militar Aurel Cazacu critică eforturile insuficiente ale autorităților pentru dotarea armatei. „Avem o Rusie care stă să vină peste noi și ne gândim de două ori când achiziționăm sisteme de armament? Păi asta este clar o trădare de țară. Ai 2,5% din PIB pentru Armată, dar cheltuiești numai 1,7%? Repet, vorbim de trădare de țară. Și asta pentru că o înzestrare modernă nu oferă numai descurajare, ci crește și încrederea populației și alimentează economia. Vorbim de un angrenaj interconectat. Apoi, trebuie neapărat să ne ocupăm de infrastructură, poduri, drumuri, căi ferate. Dacă se pune problema, aliații vor să vină să ne ajute, dar pe unde ajung cu blindate și tancuri de zeci de tone când podurile noastre stau să cadă? În fine, trebuie să continuăm reformarea personalului, a subofițerilor, pentru că ei sunt veriga de legătură cu militarul de rând și această verigă nu trebuie să fie una stricată. Până la urmă, și factorul psihologic este unul foarte important pentru militar, nu trebuie umilit“, a declarat Aurel Cazacu pentru ziarul Adevărul.
După două decenii de apartenență la NATO, România a făcut progrese în modernizarea armatei, dar mai are încă multe de realizat pentru a-și asigura securitatea și pentru a răspunde eficient provocărilor actuale.
tehnica sovietică