Drepturi pentru mamele minore. Klaus Iohannis a promulgat legea
Klaus Iohannis a promulgat o lege care le oferă mai multe drepturi pentru mamele minore, de peste 16 ani. Conform noilor reglementări, acestea sunt direct responsabile și pot lua decizii singure în ceea ce privește relaţia cu instituţiile statului şi obţinerea unor drepturi financiare.
Mamele minore pot decide pentru copiii lor
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 24 mai, legea conform cărora mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, pot decide cu privire la copiii lor. Mai exact, au libertate în ceea ce privește relația cu instituțiile statului și obținerea unor drepturi financiare, precum alocația de stat sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.
Actul normativ completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Mai mult, acestea pot semna orice document care are legătură cu copiii, fără a mai avea nevoie de un adult în acest sens.
„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului”, prevede legea.
Legea mai spune și că „în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora se acordă mamelor, la solicitarea acestora”.
România ocupă un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește numărul minorelor care devin mame înainte de împlinirea vârstei de 15 ani. Specialiștii spun că, printre principalele cauze care duc la dezvoltarea acestui fenomen, se numără lipsa educației sanitare, sărăcia și problemele pe care tinerele le au în familie.
Datele Institutului Național de Statistică arată că, în anul 2022, 687 de fete din România au devenit mame înainte de 15 ani. Mai mult, opt din zece mame minore, din România, renunță la școală, iar patru din zece nu merg la medic pe perioada sarcinii.
Urmările sunt unele extrem de grave și pe termen lung, din cauza lipsei de informare și, mai ales, a educației. Printre cele mai întâlnite complicații sunt nașterea prematură, abandonul, aducerea pe lume a unor copii cu probleme și nesiguranța în ceea ce privește viitorul acestora.