Facem lucrurile cu cap: deblocăm proiectele restante și dezvoltăm Alba Iulia cu bani europeni
Banii europeni sunt o oportunitate uriașă pentru orice administrație locală. Nu ne referim doar la banii din PNRR, care sunt mult mai ușor de accesat, ci la toate programele operaționale și toate sursele de finanțare. Alba Iulia a fost, cândva, un exemplu în ce privește fondurile europene, modul în care au fost atrase, maniera în care au fost scrise dar și implementate proiectele.
Cetatea Alba Carolina este un exemplu și simbol nu doar pentru oraș, ci și pentru modul în care banii europeni au fost puși în valoare. Din păcate, ultimii patru ani, cu o administrație USR-PNL, definită de ineficiență și amatorism, au schimbat întreaga paradigmă a banilor europeni, iar proiecte câștigate n-au fost implementate la termen, fiind pierdute sume uriașe, în timp ce alte fonduri accesate au răspuns nevoilor administrației de a puncta la capitolul absorbție, nicidecum la nevoile comunității. Acest eșec l-a făcut pe fostul viceprimar Paul Voicu, autorul multora din proiectele de succes, să părăsească o barcă liberală care se scufundă sub administrația actualului primar.
„Fondurile europene trebuie atrase cu cap. Proiectele depuse trebuie să răspundă unor nevoie rele și, poate cel mai important, o administrație eficientă trebuie să aibă capacitatea de a le implementa. Banii europeni sunt bani câștigați abia atunci când proiectele sunt implementate și devin investiție doar atunci când proiectele își dovedesc sustenabilitatea. Există resurse și linii de finanțare pentru multe dintre problemele unui oraș. Trebuie doar să ne asigurăm că scriem proiectele corect, că avem resurse pentru cofinanțare și că le punem în aplicare cu profesionalism.
Există, însă, și probleme pentru care încă nu avem soluții prin prisma fondurilor structurale. Aici trebuie o foarte bună colaborare între administrațiile locale și reprezentanții României în Parlamentului European, reprezentanți care să știe și înțeleagă nevoile nu doar de ansamblu, ci și punctual, ale unor comunități, astfel încât viitoarele apeluri de proiecte să fie croite pentru a răspunde cât mai bine unor nevoi reale și urgente” a declarat Voicu Vușcan, candidatul PSD pentru Primăria Alba Iulia.
Beneficiile fondurilor europene sunt incontestabile, iar cei 17 ani de când suntem parte a Uniunii Europene ne-au adus de zeci de miliarde, bani folosiți pentru a dezvolta România. Tipurile de finanțări gândite la nivel european răspund din ce în ce mai bine nu doar nevoilor de țară, ci și unor nevoi punctuale ale comunităților, iar acest fapt este vizibil în fiecare comunitate în care administrația locală este condusă de profesioniști. Trebuie să ne asigurăm că deciziile luate la Bruxelles răspund cât mai bine așteptărilor și cerințelor de acasă.
„Avem nevoie de fonduri europene pentru autostrăzi, pentru sistemul medical, pentru infrastructura mare sau cea sportivă și culturală, așa cum avem nevoie de bani și pentru a rezolva probleme la nivel local. Fondurile acestea există și sunt convins că, de îndată ce pe plan local vom alege oameni potriviți la locul potrivit, îi vom și accesa corespunzător.
Cu profesionalism, cu oameni bine pregătiți, precum Voicu Vușcan, și cu un management serios, Alba Iulia va putea miza pe fondurile europene pentru a rezolva nu doar probleme, dar mai ales pentru a se dezvolta economic. O miză reală în perioada următoare este să dezvolți aceste proiecte cu fonduri europene în așa fel încât să fie sustenabile și consider că o comunitate locală trebuie să își concentreze investițiile din resurse europene pe trei piloni: zona socială cu educația, cultura și sănătatea, dimensiunea economică pentru crearea de locuri de muncă bine plătite și infrastructură de calitate pentru toți. Trebuie să preluăm din exemplele de bună practică existente în țară și străinătate și să le aducem și la Alba Iulia” a declarat europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. Europarlamentarul român este de altfel negociator-șef al Parlamentului European privind bugetul UE și cel care a adus cei mai mulți bani europeni în România prin proiectele pilot inițiate și amendamentele aduse legislației europene.
De altfel administrația din Alba Iulia a reușit performanța să nu finalizeze în termen proiectele de mobilitate finanțate din fonduri europene depășind cu mai bine de șase luni termenul de finalizare. Doar prin intervenția premierului României, Marcel Ciolacu, și a Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, au putut fi salvate proiectele.
Chiar dacă ar fi trebuit să învețe din greșelile comise, la Alba Iulia se asfaltează haotic în plină campanie electorală, se montează piste de biciclete care duc în stâlpi sau stații de autobuz și se inaugurează centimetrii de drum fără niciun fel de preocupare față de banul public sau calitatea lucrărilor. Riscul rămâne ca aceste lucrări de mântuială să nu fie recepționate iar albaiulienii să trebuiască să plătească spoiala electorală.