World Economic Forum, îngrijorat de sănătatea orală precară, la nivel mondial
Forumul Economic Mondial (WEF) este îngrijorat de existența unei situații de criză, în creștere, în sănătătatea orală, la nivel mondial, în condițiile în care bolile orale afectează aproximativ 3,5 miliarde de oameni anual și contribuie la o povară economică globală de 710 miliarde dolari, în costuri de tratament și pierderi de productivitate.
Un raport făcut public la Geneva, de WEF, enunță o serie de argumente economice, pentru a fi crescute, la nivel global, investițiile în sănătatea orală.
,,O criză în creștere a sănătății bucale afectează miliarde de oameni, punând sub presiune sistemele de sănătate și economiile din întreaga lume. Îngrijirea stomatologică a fost trecută cu vederea ca o problemă critică de sănătate, populațiile vulnerabile fiind afectate în mod special.
Schimbările polițelor de asigurări de sănătate și acoperirea extinsă pentru asistența medicală orală vor fi cruciale pentru a face față crizei și pentru a îmbunătăți echitatea în sănătate la nivel global”, subliniază WEF.
Investiția în sănătatea orală aduce dividende duble sub formă de rezultate generale îmbunătățite în materie de sănătate și creștere economică, potrivit raportului WEF, publicat înaintea Adunării Mondiale a Sănătății 2024.
Rațiunea economică pentru un angajament global de a investi în sănătatea orală – publicat în colaborare cu Asociația Stomatologică Americană, Compania Colgate-Palmolive și Henry Schein, Inc. – arată cum lipsa investițiilor în sănătatea orală la nivel global a creat o criză de sănătate semnificativă și a pus o povară economică multor guverne, întreprinderi și persoane.
Aproape jumătate din populația lumii este afectată de bolile bucale, numărul de cazuri crescând mai rapid decât populația din întreaga lume. Cei care suferă de boli bucale sunt expuși unui risc mai mare de a face alte boli grave, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral, bolile cardiace și respiratorii și cancerul.
„Dovezile sunt copleșitoare de clare: o investiție în sănătatea orală este o investiție pentru o forță de muncă productivă și o societate sănătoasă în general”, a arată Shyam Bishen, șeful, Centrul Forumului Economic Mondial pentru Sănătate și Îngrijire a Sănătății.
Acesta consideră că „Este nevoie de acțiuni imediate din toate sectoarele pentru a aborda povara tot mai mare a bolilor bucale, în contextul în care sanătatea orală precară afectează aproximativ 3,5 miliarde de oameni anual și contribuie la o povară economică globală de 710 miliarde dolari, în costuri de tratament și pierderi de productivitate”.
Populațiile vulnerabile la nivel global plătesc în mod disproporționat ,,pedeapsa economică” substanțială asociată cu nevoile nesatisfăcute de sănătate orală, avertizeaz WEF.
Raportul solicită o colaborare public-privată concertată, pentru a accelera investițiile în sănătatea orală, subliniind că aceasta ar stimula, de asemenea, rezultatele generale asupra sănătății.
În special, o sănătate orală mai bună a fost asociată cu rezultate îmbunătățite pentru persoanele care suferă de boli de inimă, boli respiratorii, diabet, demență, artrită și pentru femeile însărcinate, printre altele. Îmbunătățirea echității în sănătatea orală la nivel global ar contribui, de asemenea, la promovarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate.
Prezentând rațiunea economică pentru un angajament global de a investi în sănătatea orală, raportul evidențiază rolul diferitelor sectoare în îmbunătățirea sănătății orale.
Sunt expuse măsurile cheie pe care fiecare sector le poate lua pentru a îmbunătăți sănătatea orală.
Acestea includ necesitatea ca guvernele să integreze sănătatea orală în programele de asigurări publice de sănătate și pachetele de beneficii ca parte a politicilor de acoperire universală a sănătății; întreprinderile să extindă acoperirea serviciilor de îngrijire a sănătății orale în programele de asigurări de sănătate oferite de angajator; organizațiile multilaterale să includă sănătatea orală în dialogurile de politici pentru consolidarea sistemelor de sănătate; și organizațiile societății civile să investească în activități de sănătate orală ca parte a sprijinului filantropic pentru consolidarea sistemelor de sănătate în țară.
Recunoscând provocările complexe, Forumul Economic Mondial a lansat Oral Health Affinity Group (OHAG) în 2023 în cadrul rețelei sale Global Health Equity Network, un grup de peste 50 de companii angajate să promoveze echitatea în sănătate pentru a crea societăți mai puternice și mai productive.
OHAG, ai cărui membri și colaboratori sunt lideri din sectoare și industrii, lucrează pentru a evidenția impactul sănătății orale precare asupra rezultatelor sănătății și asupra economiei globale și recomandă acțiuni pe care guvernele și companiile din sectorul privat le pot întreprinde pentru a promova sănătatea orală globală.
În urma constatărilor grave ale raportului, OHAG va lucra cu parteneri pentru a accelera parteneriatele public-privat și investițiile în scopul îmbunătățirii sănătății orale la nivel global.