Covid a scăzut speranța de viață cu aproape doi ani, din 2019 până în 2021
După un deceniu de progres, pandemia de Covid-19 a făcut ca speranța de viață la nivel global să scadă cu aproape doi ani din 2019 până în 2021, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Între 2019 și 2021, speranța de viață globală a scăzut cu 1,8 ani, ajungând la la 71,4 ani, același nivel ca în 2012, potrivit raportului anual al OMS privind statisticile globale de sănătate.
„Aceasta înseamnă că trebuie să ne asigurăm că menținem un mediu stabil, astfel încât toate populațiile, oriunde s-ar afla, să poată prospera”, a spus dr. Samira Asma, director general adjunct al OMS, la o conferință de presă.
La fel, speranța de viață la care se poate aștepta o persoană într-o stare bună de sănătate a scăzut cu 1,5 ani pentru a ajunge la 61,9 ani în 2021, nivelul din 2012.
„În doar doi ani, pandemia de Covid-19 a șters un deceniu de progres în speranța de viață”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„De aceea noul acord privind pandemiile” pe care îl negociază țările membre OMS „este atât de important”, a spus el.
Potrivit directorului general al OMS, un astfel de tratat poate servi „nu numai pentru a consolida securitatea globală a sănătății, ci și pentru a proteja investițiile pe termen lung în sănătate și pentru a promova echitatea în interiorul unei țări și între țări”.
În timpul pandemiei de Covid-19, care a provocat milioane de decese, speranța de viață nu a scăzut în mod egal în întreaga lume.
Potrivit unui comunicat al OMS, regiunile din America și Asia de Sud-Est au fost cel mai greu afectate: speranța de viață a scăzut cu aproximativ 3 ani și speranța de viață în stare bună de sănătate, cu 2,5 ani, între 2019 și 2021.
În schimb, regiunea Pacificului de Vest a fost cel mai puțin afectată, cu scăderi de mai puțin de 0,1 ani în speranța de viață și 0,2 ani în speranța de viață sănătoasă, în aceeași perioadă.