Românii cheltuie între 100 și 200 de lei, când merg la restaurant
Românii cheltuie între 100 și 200 de lei, când merg la restaurant, potrivit unui sondaj comandat de Grupul City Grill.
Restaurantele din Grupul City Grill, Caru’ cu Bere, Hanu’ lui Manuc, Pescăruș, Hanu’ Berarilor, City Grill și Buongiorno Italian sunt destinații de referință pentru publicul bucureștean, dar și național și internațional, cu un număr de aproximativ 20.000 de clienți zilnic.
Pentru acest an, Grupul City Grill estimează afaceri de 60 milioane euro și a bugetat investiții de peste 20 milioane de euro în restaurantele din portofoliu, dar și în dezvoltare, pe segmentul de restaurante și hoteluri. Un proiect deosebit de important este și renovarea locațiilor din Aeroportul Otopeni, care va asigura o prezență remarcabilă a grupului în Terminalul Plecări.
Sondajul realizat în aprilie 2024 arată că restaurantele din Grupul City Grill sunt o destinație preferată și vizitată frecvent de o mare parte din publicul bucureștean.
Derulat pe un eșantion reprezentativ de 520 de bucureșteni, sondajul a relevat faptul că restaurantele grupului sunt alegerea numărul 1 pentru 17,3 la sută dintre respondenți și în primele trei alegeri pentru aproape o treime dintre aceștia (31 la sută).
De asemenea, sondajul arată că 86 la sută dintre intervievați au trecut pragul restaurantelor din Grupul City Grill cel puțin o dată, iar aproape 40 la sută le-au vizitat în ultimele 3 luni (39,3 la sută).
Mai mult de o treime (35,8 la sută) dintre respondenți au indicat drept restaurant favorit un restaurant din Grupul City Grill și unul din cinci (22,2 la sută) a menționat restaurantele grupului drept destinațiile la care a consumat cel mai des în ultimele 90 de zile.
Piața restaurantelor, în era post-pandemie: Cât cheltuie, când, și ce își doresc cei care iau masa la restaurant
Sondajul desfășurat în această primăvară surprinde și comportamentul de consum al publicului intervievat. Astfel, potrivit datelor analizate, publicul se distribuie aproape egal între weekend și zilele săptămânii, dar și momente ale zile, procente similare indicând că ultima dată au ieșit la restaurant pentru cina în weekend (23,8 la sută), prânz în weekend (23,6 la sută), cina în timpul săptămânii (23,1 la sută), sau prânz în timpul săptămânii (21,6 la sută).
În ceea ce privește bugetul alocat pentru o persoană, aproape jumătate (46,5 la sută) au alocat sub 100 de lei ultimei mese în oraș, 36 la sută au alocat între 100-199 lei, 13,8 la sută au cheltuit peste 200 lei, în timp ce restul de 3,6 la sută nu au indicat un buget individual.
Bucătăria românească este agreată de 88,4 la sută, cea italiană de 64 la sută, urmate de bucătăria grecească (58,5 la sută) și turcească (40,2 la sută). Restaurantele cu specific asiatic (libanez, chinez, japonez, indian, koreean) atrag și ele un interes în creștere al publicului din Capitală.
Mai mult de jumătate (55,3 la sută) dintre respondenți iau masa în oraș alături de familie, cu prietenii merg la restaurant 45,6 la sută, iar întâlnirile intime, cu partenerul sau partenera sunt populare pentru 43,3 la sută. Un sfert dintre persoanele intervievate ies la restaurant alături de colegii de serviciu (24,4 la sută).
În ceea ce privește frecvența meselor la restaurant, 16,5 la sută declară că merg la restaurant de cel puțin două ori pe săptămână, 20 la sută, o dată pe săptămână, iar 23,6 la sută de 2-3 ori pe lună. Restul ajung la masă în oraș o dată pe lună sau mai rar.
Pizza, mâncarea gătită și fripturile sunt preferate de peste jumătate dintre intervievați, iar burgerii, cartofii prăjiți și pastele sunt alese de peste 40 la sută dintre ei.
Studiul a fost realizat în perioada 26-30 aprilie 2024, culegere online, pe panel cu certificare ESOMAR, eșantion final 520 respondenți. Marja de eroare statistică de plus-minus – 4,3 la sută pe întreg eșantionul, pentru un prag de încredere egal cu 95 la sută.
Populația țintă: Consumatori de restaurante din București, în ultimele 30 zile. Vârsta: 20-60 ani.