Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024: Schimbări privind finanțarea și contribuția solicitanților

Publicat: 29 mai 2024, 10:24, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024: Schimbări privind finanțarea și contribuția solicitanților

Vești bune pentru locuitorii din România care vor să-și pună panouri solare. Guvernul român vrea să ofere mai mulți bani pentru a instala aceste panouri și, pentru prima dată, să sprijine și instalarea de baterii pentru stocarea energiei. Schimbări în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024.

Finanțare de 30.000 de lei pentru sistemele fotovoltaice și baterii

Noul program Casa Verde Fotovoltaice 2024, planificat să înceapă în august-septembrie 2024, va oferi finanțări crescute până la 30.000 de lei.

Aceasta nu se referă doar la costurile pentru panourile solare, ci și la cele pentru bateriile care stochează energia electrică.

Finanțarea suplimentară de 10.000 de lei va fi adăugată la suma existentă de 20.000 de lei, astfel încât suma totală disponibilă va fi de cel puțin 30.000 de lei.

Sprijinul financiar va include atât instalarea panourilor solare, cât și a bateriilor de stocare, oferind o soluție completă și durabilă pentru gestionarea energiei.

Casa verde fotovoltaice: Crește contribuția beneficiarilor

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a anunțat că Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 ar putea suferi modificări semnificative în comparație cu ediția precedentă.

Conform declarațiilor sale, începând de anul acesta, finanțarea ar putea include și acumulatorii folosiți pentru stocarea energiei.

Astfel, atât sprijinul oferit de AFM, cât și contribuția beneficiarilor ar putea fi mai mari, însă instalarea acumulatorilor ar urma să fie opțională.

Potrivit directorului AFM, depunerea cererilor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 ar urma să înceapă în perioada august-septembrie. Acesta a vorbit despre întreg procesul, dar și despre costurile prevăzute.

”Pentru anul 2024, deși inițial nu gândisem și un sistem de acumulatori, acum vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice.

Odată cu panourile fotovoltaice, cred că ar fi bine să finanțăm și acumulatori pentru aceste panouri. Vom face niște simulări în zilele următoare și vom lua o decizie, să vedem dacă pentru anul 2024 vom finanța inclusiv acumulatori.

Costul acumulatorilor este destul de ridicat, nu sunt ieftini, și aici trebuie să facem o simulare să vedem dacă ne încadrăm în aceeași contribuție de 2.000 de lei pe care o avem la programul din 2023, sau va trebui să mărim un pic și contribuția persoanei care participă la program, astfel încât să asigurăm o finanțare la cât mai mulți oameni.

Atunci, contribuția persoanei fizice s-ar putea să fie un pic mărită dacă dorește să își pună și acumulator. Cred că o să fie o chestie opțională”, a precizat Laurențiu Neculaescu într-un interviu.

Casa verde fotovoltaice 2024 – documente necesare la înscriere

Documentele necesare sunt enumerate în anexa Ghidului de Finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, având ca scop acoperirea cererii de energie și furnizarea surplusului în rețeaua națională.

În cazul în care solicitantul este o persoană fizică, trebuie să încarce următoarele documente în aplicația informatică a AFM:

1. Cererea de finanțare, completată integral conform formularului din anexa nr. 3 a ghidului, semnată de către solicitant sau de către împuternicitul acestuia;

2. Actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație;

3. Împuternicirea notarială, în situația în care cererea de finanțare este semnată de o altă persoană decât solicitantul;

4. Actul de identitate al persoanei împuternicite, valabil la data înscrierii în aplicație;

5. Certificatul de atestare fiscală referitor la obligațiile de plată către bugetul de stat, eliberat pe numele solicitantului de către autoritățile fiscale locale, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;

6. Certificatul de atestare fiscală referitor la impozitele și taxele locale, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială se află domiciliul său, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;

7. Extras de carte funciară, eliberat cu cel mult 60 de zile înainte de data înscrierii în aplicație, care să ateste dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului pe care este instalat sistemul fotovoltaic pentru care se solicită finanțare;

  • în situația în care sistemul fotovoltaic este amplasat pe terenul asociat construcției, în plus față de extrasul de carte funciară pentru construcție, se va prezenta un extras de carte funciară, eliberat cu cel mult 60 de zile înainte de data înscrierii în aplicație, care să ateste că solicitantul este proprietar sau deține un drept de folosință asupra terenului respectiv;
  • Copia cărții funciare colective, care să ateste existența a maximum două unități individuale înregistrate pe aceeași carte funciară, având suma acestora egală cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcții, care au părți comune și proprietăți individuale, pentru care se întocmește o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală.