Moneda națională s-a depreciat, miercuri, față de euro și dolarul american
Leul s-a depreciat, miercuri, în tranzacțiile de la Banca Națională a României (BNR), față de moneda unică europeană și dolarul american.
BNR a anunțat un curs de referință de 4,9762 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9759 lei, înregistrat marți.
Dolarul a ajuns la 4,5851 lei, de la un curs de 4,5755 lei, în tranzacțiile din ziua precedentă.
Lira sterlină înregistrează o creștere de 0.00079 unități. BNR a stabilit un curs de referință de 5,8519 lei, pentru o liră.
Prețul gramului de aur se află în creștere, cu 0.8343 unități, acesta ajungând la valoarea de 345.7888 lei.
Potrivit noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,04 la sută. Indicele ROBOR la 6 luni a ajuns astăzi ala 6,06 la sută. De partea cealaltă, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96 la sută, la 5,8 la sută.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt doi indici folosiți în România pentru a determina ratele dobânzilor la credite, dar prezintă diferențe semnificative în modul de calcul și utilizare. ROBOR reprezintă media dobânzilor la care băncile comerciale din România se împrumută între ele pe piața interbancară. Este actualizat zilnic de Banca Națională a României (BNR) și reflectă condițiile de pe piața financiară. ROBOR este utilizat în special pentru stabilirea dobânzilor variabile la creditele acordate înainte de introducerea IRCC.
Pe de altă parte, IRCC a fost introdus în mai 2019 ca parte a unei reforme menite să facă dobânzile la creditele pentru consumatori mai transparente și mai previzibile. IRCC se calculează trimestrial și reprezintă media ponderată a ratelor dobânzilor pentru tranzacțiile interbancare efectuate de bănci într-un anumit trimestru, oferind o imagine mai stabilă a costului creditului. Aceasta înseamnă că, spre deosebire de ROBOR, IRCC este mai puțin volatil și este considerat mai favorabil pentru consumatori, deoarece fluctuațiile pieței se reflectă mai lent în ratele dobânzilor la credite.