Premierul Marcel Ciolacu refuză impunerea plafonărilor la prețurile alimentelor românești, argumentând că Guvernul ar trebui să evite intervenționismul excesiv în piață.
În ciuda dorinței de a proteja consumatorii și producătorii locali, premierul subliniază importanța unei abordări echilibrate, fără a recurge la măsuri care ar putea afecta negativ industria alimentară autohtonă. „Cât timp avem o abordare corectă și nu încercăm să omorâm producătorii români prin diverse artificii, toată lumea este mulțumită”, declară Ciolacu. Aceste afirmații vin în contextul în care reprezentanții comercianților solicită un studiu de impact înainte de luarea oricărei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele românești. În același timp, micii producători acuză un comportament „abuziv” din partea unor mari retaileri, subliniind necesitatea de a proteja interesele producătorilor locali în fața presiunii comerciale. Această dezbatere evidențiază complexitatea reglementării pieței alimentare și necesitatea găsirii unui echilibru între interesele consumatorilor, producătorilor și comercianților.
”Aceste lucruri se discuţii, se poartă instituţional. E aici domnul ministru al agriculturii, un ministru al economiei. Dacă se va lua o astfel de măsură, categoric o vom lua cu toţii la masă. (…) Normal că vreau să protejez producătorii români. Cât timp avem o abordare corectă şi nu încercăm să omorâm producătorii români prin diverse artificii, toată lumea este mulţumită, dar întotdeauna Guvernul trebuie să aibă discuţii, pentru că de aceea ne-aţi ales. Nici Guvernul nu trebuie să impună. Aţi văzut că au fost discuţii că impunem la producători… ce am făcut cu alimentele de bază a fost un lucru corect, ne-a demonstrat şi scăderea inflaţiei şi a avut o adresabilitate a unei părţi din populaţie. Guvernul trebuie, prin miniştrii de resort sau direct primul ministru, prin cancelarie, să aibă astfel de discuţii cu retailerii, să funcţionăm mai bine. Ce nu funcţionează cu aruncatul produselor din… mă rog”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, în judeţul Prahova, referindu-se la eventualitatea extinderii plafonării adaosurilor pentru produsele alimentare româneşti.
Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au transmis public faptul că în opinia lor, că un studiu de impact înainte de luarea oricărei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele româneşti este absolut necesară pentru a înţelege corect implicaţiile în funcţionarea pieţei agroalimentare din România.