Vești bune pentru români. Se lansează un nou program Rabla, care sunt conditiile

Publicat: 30 mai 2024, 06:51, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Vești bune pentru români. Se lansează un nou program Rabla, care sunt conditiile
sursa: freepik

Se lansează un nou program Rabla, de care poate profita orice român. Care este suma maximă pe care o poate primi fiecare și ce condiții trebuie să îndeplinească. Anul acesta au fost alocate 500 de milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro.

Un nou program Rabla pentru români

Președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a anunțat că se lansează un nou program Rabla la noi în țară. Este vorba despre Rabla pentru tractoare, care va avea startul în vara aceasta și este valabil pentru toți fermierii.

Românii pasionați de agricultuă vor putea primi de la stat până la 20.000 de euro pentru achiziționarea unui tractor nou, iar bugetul total alocat acestui program pentru anul curent este de 100 de milioane de euro.

”Valoarea maximă a tractorului o să fie undeva la 55.000 de euro, nu mai mult. Discutăm aici de o schemă de ajutor de stat, pentru că mergem pe o finanțare pe producători agricoli, în care vor beneficia de un grant de la AFM în cuanum de 20.000 de euro”, a spus Neculaescu pentru DCnews.

Programul Rabla pentru tractoare din 2024 este special conceput pentru a sprijini micii fermieri. În prezent, Administrația Fondului de Mediu (AFM) lucrează la elaborarea ghidului solicitantului. Acest ghid va conține toate informațiile necesare pentru ca fermierii să poată accesa sprijinul financiar destinat achiziționării unui tractor nou.

Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, a explicat mecanismul prin care fermierii vor putea beneficia de acest program. Cei care vor casa un tractor vechi vor primi un voucher. Acest voucher va putea fi folosit pentru achiziționarea unui tractor nou, oferind astfel un ajutor semnificativ pentru modernizarea echipamentelor agricole.

”Valoarea maximă a tractorului o să fie undeva la 55.000 de euro, nu mai mult. Discutăm aici de o schemă de ajutor de stat, pentru că mergem pe o finanțare pe producători agricoli, în care vor beneficia de un grant de la AFM în cuanum de 20.000 de euro”, a mai spus Neculaescu.

Cum vor fi încasați banii

Președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a anunțat că grantul de 20.000 de euro poate fi folosit pentru achiziționarea unui tractor și a utilajelor necesare acestuia. Neculaescu a subliniat că, fiind o schemă de ajutor de stat, fermierii vor trebui să asigure și o componentă de cofinanțare.

Astfel, românii nu vor primi suma integral. Procesul de încasare a banilor diferă de la județ la județ, fiind directivă dată de Consiliul Concurenței.  Astfel, ajutorul se dă în tranșe de 65%, 75% sau 85%.

Pentru a fi eligibili în cadrul Programului Rabla pentru tractoare și pentru a primi voucherul de 20.000 de euro, fermierii trebuie să scoată din uz fie o mașină veche, fie un tractor vechi.

Laurențiu Neculaescu a explicat că vehiculul casat nu trebuie să fie neapărat tractorul vechi; poate fi orice mașină mai veche. Tractorul nou achiziționat prin acest program poate avea o valoare de până la 55.000 de euro, ce nu poate fi depășită.