Tichetele de masă pot fi desființate. Cine sunt românii care nu mai primesc acest ajutor

Publicat: 30 mai 2024, 07:42, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Tichetele de masă pot fi desființate. Cine sunt românii care nu mai primesc acest ajutor
sursa: google

Tichetele de masă reprezintă unul dintre cele mai cele mai mari ajutoare pe care le oferă statul român celor cu situații dificile. Se pare, însă, că autoritățile au de gând să elimine acest sprijin, însă doar pentru anumite persoane. Cine sunt cei vizați și de ce s-a ajuns la această decizie.

Tichetele de masă, o amintire

Uniunea Europeană vrea să ia măsuri în ceea ce privește tichetele de masă. Mai exact, valoarea bonurilor pe care le primesc românii care donează sânge a crescut semnificativ anul acesta, ajungând la 280 de lei pentru fiecare tranșă.

În prezent, un donator de sânge beneficiază de mai multe avantaje, menite să îl răsplătească pentru gestul său:

  • O zi liberă de la locul de muncă în ziua donării, conform legislației muncii.
  • Reduceri la transportul public și, în unele cazuri, gratuitate pe transportul în comun pentru o anumită perioadă.
  • Analize medicale gratuite, inclusiv testări pentru diverse boli transmisibile.
  • Posibilitatea de a primi bonuri de masă în loc de tichete valorice în anumite centre de donare.

Cu toate acestea, UE vrea să îi determine pe oameni să facă fapte bune, fără să aștepte ceva la schimb. Astfel, în speranța că donarea va deveni un act voluntar, ia în calcul să elimine oferirea de tichete de masă după fiecare tranșă.

În România, însă, acest act nu este unul voluntar. Românii nu sunt educați în ceea ce privește sprijinul semenilor, motiv pentru care ministrul Sănătății consideră absolut necesare acele tichete.

„Avem o nevoie critică de donatori de sânge și eliminarea acestor stimulente ar putea duce la o scădere drastică a donărilor, punând în pericol viețile pacienților care depind de transfuzii”, a explicat ministrul.

Consiliul Europei susține că donarea de sânge ar trebui să fie un act de altruism pur, iar oferirea de stimulente financiare ar putea motiva donarea din motive necorespunzătoare, ceea ce ar putea compromite atât calitatea, cât și siguranța sângelui donat.

În loc de recompense materiale, Consiliul recomandă ca statele membre să investească în campanii de informare și educare a publicului, subliniind importanța donării voluntare și regulate de sânge.

Consiliul Europei, măsuri suplimentare

Recent, Consiliul Europei a adoptat mai multe norme menite să îmbunătățească siguranța și calitatea sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală și să faciliteze circulația acestora peste granițele Uniunii Europene.

Aceste reglementări noi au ca scop protejarea mai eficientă a donatorilor de sânge, a beneficiarilor și a copiilor născuți prin reproducere asistată medical. Astfel, Consiliul Europei a consolidat cadrul legal existent, asigurându-se că acesta poate evolua în conformitate cu progresul științific și tehnologic din domeniul medical.

Printre măsurile impuse de Consiliul Europei se numără și:

  • Înființarea unui consiliu de coordonare al SoHO (Substanțe de Origine Umană) la nivelul UE, care să sprijine statele membre în punerea în aplicare a regulamentului.
  • Introducerea de proceduri comune la nivelul UE pentru autorizarea și evaluarea preparatelor SoHO.
  • Solicitarea statelor membre să desemneze o autoritate națională SoHO și alte autorități competente care să autorizeze pregătirile SoHO și să asigure o supraveghere independentă și transparentă a activităților legate de SoHO.
  • Stabilirea unor cerințe suplimentare de autorizare și inspecție pentru unitățile care prelucrează, depozitează, eliberează, importă sau exportă substanțe de origine umană.
  • Crearea unei noi platforme informatice comune, platforma EU SoHO, pentru înregistrarea și schimbul de informații cu privire la activitățile conexe.
  • Introducerea unui sistem de alertă rapidă pentru a sprijini gestionarea incidentelor sau reacțiilor grave care prezintă un risc pentru primitori sau donatori.