Medicamente pentru diabet vândute ilegal pentru slăbit: 9 arestări preventive și 4 aresturi la domiciliu
Nouă persoane au fost arestate preventiv și alte patru plasate în arest la domiciliu în dosarul rețetelor false pentru Ozempic, un medicament destinat tratamentului pentru diabet, utilizat și pentru slăbit, transmite Agerpres.
Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București, iar procurorii au anunțat că au depus contestații privind plasarea în arest la domiciliu a patru dintre inculpați.
Poliția Capitalei și Parchetul de pe lângă Tribunalul București au destructurat miercuri o rețea infracțională condusă de o asistentă medicală de la o clinică privată din Capitală, care a falsificat sute de rețete pentru medicamente compensate, utilizate în tratamentul diabetului – Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity.
Asistenta introducea date false în sistemul informatic al CNAS, iar complicii ei ridicau medicamentele din farmacii și le vindeau pe rețelele de socializare, fiind cunoscute că ar ajuta la slăbit. Prejudiciul cauzat CNAS se ridică la un milion de lei.
Potrivit Poliției Capitalei, între ianuarie 2023 și ianuarie 2024, o femeie de 32 de ani, asistentă medicală și recepționeră la o clinică privată din Sectorul 1, a falsificat rețete introducând date fictive în sistemul informatic, obținând medicamente gratuit pe care le vindea ilegal.
Medicamentele erau obținute în colaborare cu angajați ai unui lanț de farmacii și cu sprijinul altor complici, apropiați ai asistentei, fiind vândute pe platforme comerciale sau rețele de socializare.
Conform surselor judiciare, asistenta a falsificat peste 700 de rețete compensate 100% pentru medicamente destinate tratamentului diabetului, introducând date false în sistemele informatice CNAS și OPSNAJ, utilizându-le în interes personal sau pentru alți suspecți care ridicau medicamentele din farmacii.
Femeia a fost ajutată de prieteni și apropiați, unii dintre ei fiind farmaciști.
După ridicarea medicamentelor din farmacii, acestea – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity – erau vândute pe Facebook sau alte platforme online, fiind cunoscute că ar ajuta la slăbit.
În România, aceste medicamente se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, fiind incluse în Programul Național de Diabet Zaharat (PNS5) și decontate integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Clinica implicată în acest caz oferă servicii medicale în principal prin contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ). În această clinică, fiecare medic lăsa o copie fizică a parafei (ștampila) la locul de muncă.
Parafele, semnăturile digitale ale medicilor și semnătura electronică extinsă a administratorului clinicii se aflau la recepție, la îndemâna asistenților medicali care, la cererea medicilor, introduceau în sistemul informatic serviciile prestate.
Profitând de accesul la sistemul informatic al clinicii și la semnăturile digitale ale medicilor, asistenta acuzată a introdus date fictive în sistemele informatice ale clinicii, sisteme interconectate cu Sistemul Informatic Unic Integrat – Prescripție Electronică al CNAS, generând date false pentru a emite rețete compensate fără drept, transmițându-le complicilor, farmaciști și apropiați ai acestora.
Pe baza rețetelor falsificate, inculpații au ridicat medicamentele Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity din 140 de farmacii din București și Ilfov, pe care le-au vândut pe rețelele de socializare, adresându-se celor interesați de pierderea în greutate.
Procurorii au cerut instanței arestarea preventivă a 13 persoane: asistenta medicală, administratorul clinicii private, opt farmaciști și trei apropiați ai acestora.