Ce spune compania din Prahova a industriașului austriac Johann Christof despre acuzațiile de evaziune fiscală
Compania J. Christof E&P Services, controlată de industriașul austriac Johann Christof, confirmă pentru PUTEREA că, în data de 28 mai 2024, i-au fost solicitate de către ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR o serie de documente.
„De altfel, am procedat în mod similar și pe parcursul anului trecut, cu ocazia controalelor Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcției Generale Antifraudă, investigații care s-au finalizat în luna martie a acestui an prin semnalarea unor neconcordanțe pe care le-am remediat, conform legii, și prin plata unei amenzi, astfel că în prezent sunt achitate toate datoriile către statul român”, se spune în declarația dată de reprezentanții companiei pentru PUTEREA. „În legătură cu mențiunea încadrării activității noastre sub incidența OUG 114, precizăm că suntem încadrați cu profilul construcții din anul 2022, așa cum este de altfel toată piața pe acest segment de activitate.”
Poziția societății vine după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dezvăluit derularea unei anchete ce vizează infracțiuni de evaziune fiscală, desfășurate între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2023. Se suspectează că persoanele care coordonează activitatea companiei au evitat îndeplinirea obligațiilor fiscale prin raportarea falsă a domeniului de activitate în declarațiile fiscale. Comunicatul Parchetului nu menționa numele companiei, însă acesta a fost dezvăluit de PUTEREA.
Concret, compania ar fi declarat, potrivit procurorilor, în mod fals că activitatea sa se încadrează în sectorul construcțiilor, deși aceasta se desfășura, în realitate, în domeniul exploatării petrolului și gazelor naturale. Această stratagemă le-a permis să beneficieze de scutiri fiscale semnificative, inclusiv de la plata impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), pentru un număr de 1.460 de angajați. Această schemă frauduloasă ar fi provocat un prejudiciu anual de aproximativ 5.000.000 lei bugetului de stat, reprezentând impozitul pe venit neplătit, și un prejudiciu anual de 7.000.000 lei bugetului asigurărilor sociale de sănătate, reprezentând contribuțiile CASS neplătite.
„Compania J. Christof E&P Services, parte a grupului internațional Christof Industries, este cel mai mare furnizor de servicii în domeniul oil & gas din Europa de Sud-Est. Suntem prezenți în România din 2009 și avem aproximativ 2200 de angajați”, se mai spune în declarație.