SUA promite un ajutor de 124 milioane de euro pentru Republica Moldova, spre a contracara influența rusă

Publicat: 30 mai 2024, 16:14, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
SUA promite un ajutor de 124 milioane de euro pentru Republica Moldova, spre a contracara influența rusă
Foto: AP

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a promis 124 de milioane de euro ca ajutor pentru Moldova. Banii sunt destinați pentru securitatea energetică și pentru a contracara dezinformarea rusă.

Aflat într-o scurtă vizită în Europa de Est, Antony Blinken a făcut o oprire și la Chișinău, capitala Republicii Moldova. Acolo a anunțat sprijinul american.

Șeful diplomației americane a declarat că 78 de milioane de euro vor merge la consolidarea infrastructurii energetice și alte 46 de milioane de euro au ca țintă restructurarea industriilor energetice și agricole și descurajarea dezinformării.

„Asta va consolida capacitatea moldovenilor de a rezista la interferențe rusești, de a organiza alegeri libere și corecte, de a continua calea către Uniunea Europeană și integrarea occidentală, pentru a crea mai multe oportunități economice”, a spus Blinken.

„Unul dintre lucrurile foarte importante este împărtășirea informațiilor despre dezinformare și manipulare, care este unul dintre cele mai puternice instrumente hibride pe care le folosește Rusia – și asta este ceva ce ne dorim să facem”, a mai spus secretarul de stat american

Înainte de ajutorul anunțat ieri, SUA au mai oferit Moldovei 716 milioane de euro ca ajutor financiar de când a început războiul din Ucraina în februarie 2022. Aproximativ 277 milioane EUR au fost alocate pentru securitatea energetică.

Moldova, cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, a fost în întregime dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale. S-a confruntat cu o criză energetică acută după ce Moscova a redus dramatic aprovizionarea în iarna anului 2022.

Necazurile energetice ale Moldovei s-au agravat în acel an după ce a suferit opriri temporare, deoarece sistemele sale energetice din epoca sovietică au rămas conectate cu Ucraina, care a fost lovită din greu de armata Rusiei.

 

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a mulțumit SUA  pentru sprijinul financiar, despre care a spus că a ajutat Moldova să-și lărgească sursele de energie și să-și consolideze economia.

„Am reușit să ne consolidăm securitatea energetică, după o dependență totală de resursele de energie rusă”, a spus ea. „Astăzi, folosim gaze naturale din mai multe surse, inclusiv cele ale Statelor Unite.”

Moldova a acuzat în mod repetat Rusia că a condus un „război hibrid” împotriva țării, a participat la alegerile locale și a desfășurat vaste campanii de dezinformare pentru a încerca să răstoarne guvernul și „să-i deraieze calea către aderarea la UE”.

„Rusia încearcă să submineze Moldova, să-i submineze instituțiile democratice, subminând capacitatea sa de a lua decizii cu privire la propriul viitor, folosind o varietate întreagă de mijloace hibride”, a spus Blinken.

„Cred că Moldova a făcut o treabă remarcabilă în combaterea multor atacuri”, a mai adăugat el.