Majoritatea pacienților mei se plâng de oboseală extremă. Constatarea unui medic

Publicat: 30 mai 2024, 23:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Majoritatea pacienților mei se plâng de oboseală extremă. Constatarea unui medic
oboseală cronică stres stil de viață boli degenerative

”În 40 de ani, nu am auzit niciodată atât de mulți pacienți plângându- se de oboseală”, spune dr. Christian Recchia, medic internist, binecunoscut în Franța.  

„Domnule, sunt epuizat, sunt zdrobit, nu mai pot merge, mă doare peste tot, nu mai pot dormi, nu îmi mai este foame, sunt extrem de obosit” . Alertat de această frază recurentă, dr. Recchia  a identificat că acest fenomen are  60% cauze psihologice și 40%, cauze legate de stilul de viață.

În prezent, oboseala mentală este considerată deja un fenomen care duce rapid spre despresie și epuizare, tulburări de somn, scăderea capacității de concentrare, reducerea sau dimpotrivă creșterea apetitului, prelungirea oboselii chiar după perioade de odihnă etc. De asemenea, oboseală de tip nervos deschide calea spre boli cronice neurodegenerative (Parkinson Alzheimer, scleroză multiplă).

Mai mult, crește alarmant numărul angajaților care suferă de ”oboseală mentală”, provocată de suprasolicitare. Este fenomenul de burnout, starea de epuizare a angajaților din punct de vedere fizic, mental și emoțional, ca urmare a stresului cronic la locul de muncă.

Ce trebuie să facem?

Evident este necesar un plan pentru managementul stresului la locul de muncă. Adică,  identificarea cauzelor generatoare de stres și eliminarea sau, cel puțin, atenuarea acestora.

Dr. Recchia ne reamintește și de nevoia de a avea un stil de viață echilibrat, începând cu o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume de sezon, pește și lactate.

De asemenea, ne recomandă să facem una sau două ore de activitate fizică pe săptămână sau pur și simplu zece minute pe zi. Apoi,  să evităm tutunul și  alcoolul. Dr. Recchia subliniază importanța somnului și a trezirii dimineața simțindu-ne odihniți.

Un alt ”motor” al corpului uman este lumina. Dr. Recchia  subliniază cât de importantă este lumina. El ne sfătuiește să ne înconjurăm de lumină, deoarece a observat că stăm mult timp în locuri unde nu este lumină suficientă.

Totodată, dr. Recchia recomandă  administrarea de vitamina D și monitorizarea aportului de calciu.

Medicul insistă asupra faptului că epuizarea psihică nu trebuie ignorată, deoarece are consecințe imediate, dar mai cu seamă pe termen lung.