Expiră voucherele de energie. Ultima șansă pentru recuperarea banilor rămași pe card
Voucherele de energie ale românilor expiră, 31 martie fiind ultima zi în care aceștia pot plăti facturile cu ajutorul lor. Dacă nu au folosit toți banii de pe aceste tichete, astăzi este ultima lor șansă pentru a recupera ajutorul rămas. De unde se ridică și cum îi poți primi.
Voucherele de energie. Cum recuperăm sumele rămase
Voucherele de energie, pe care le-au primit românii încă din 2023, expiră astăzi. 31 mai este ultima zi în care beneficiarii pot efectua plăți cu ajutorul cardurilor sociale, după ce valabilitatea a fost extinsă de la 31 martie.
Dacă banii rămași nu ajung către furnizorii de gaze şi energie azi, aceștia vor fi retrași și cardurile vor deveni inactive. Cei care au cumpărat deja lemne, dar nu au scos încă banii, mai au astăzi o ultimă șansă, după care vor pierde ajutorul.
Potrivit unui proiect de ordonanță, românii care au primit carduri de energie şi au achiziţionat lemne de foc, pot încasa, în numerar, banii rămaşi pe acestea.
„Conform prevederilor art. 7 alin. (51) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la prevederile alin. (5), beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc” se arată în document.
Voucherele de energie pot fi folosite atât pentru achitarea facturilor curente, cat și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului. De mâine, 1 iunie, cardurile nu vor mai fi valabile, ci vor fi scoase din uz.
Peste 2 milioane de români au primit ajutoare de energie anul trecut. Acestea au fost destinate vârstnicilor cu pensii până în 2.000 de lei, dar şi persoanelor vulnerabile, care aveau venituri lunare de cel mult 2.000 de lei.
Ajutor de 750 de lei de la stat
În contextul în care se estimează că 1.000.000 de apartamente din România nu au repartitoare, Ministerul Investițiilor a decis să aloce fonduri considerabile pentru dotarea acestor locuințe cu contoare. Astfel, persoanele cu venituri mai mici de 750 de lei pot depune cereri pentru compensarea prețului de achiziție a repartitoarelor.
Termenul inițial pentru depunerea cererilor era 15 aprilie, dar a fost amânat până pe 31 august 2024, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) al Ministerului Investițiilor. Contoarele trebuie achiziționate și montate până la 1 ianuarie 2025. Cei care nu respectă acest termen vor fi amendați.
De această compensație, în valoare de 750 de lei pentru montarea contoarelor, pot beneficia următoarele categorii:
- Pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu handicap cu venituri mici.
- Familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei.
- Familiile și persoanele singure care primesc ajutor social.
„(11) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maximum 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024”, se arată în lege.