Moneda națională s-a depreciat, vineri, până la 4,9767 lei, pentru un euro
În ultima zi de cotații valutare, din luna mai, de la Banca Națională a României (BNR), moneda națională s-a depreciat, față de moneda unică europeană, până la 4,9767 lei, pentru un euro.
În raport cu dolarul american, francul elvețian și lira sterlină leul a câștigat teren.
Dolarul american a fost cotat la 4,5898 lei, lira sterlină la 5,8378 lei, iar francul elvețian a fost tranzacționat la 5,0656 lei.
Prețul pentru gramul de aur a continuat alternanța apreciere – depreciere din ultimele zile.
Metalul prețios a fost cotat la 345,6579 lei (+0.5293)
BNR va continua, cel mai probabil, să țină cursul stabil în acest an, în condițiile în care o depreciere a monedei naționale s-ar duce în inflație, iar anul 2024 este dominat de multiplele runde de alegeri.
Chiar dacă consideră leul ca fiind supraevaluat în raport cu euro, analiștii financiari și-au modificat ușor estimările cu privire la depășirea pragului de 5 lei, raportat la euro, în condițiile în care valoarea monedei naționale este o ancoră a încrederii în economie, în rândul populației, comentează Economedia.
În ultimii ani, BNR a ținut cursul valutar stabil, cu o tendință de depreciere lentă anuală de maximum 2 la sută, pentru acomodarea dezechilibrelor externe.
Adică a permis tranzacționarea în intervale înguste de variație, chiar dacă deficitele externe ar fi solicitat poate o ajustare mai mare spre depreciere. Aceste deficite au și determinat analiștii să estimeze un euro la o valoare de peste 5 lei, încă din 2019.
România practică la nivel monetar un regim de „flotare controlată” a monedei naționale. Asta înseamnă că valoarea leului nu este stabilită exclusiv de tranzacțiile participanților activi în piața valutară locală, ci este influențată inclusiv de țelurile politicii BNR, care intervine punctual în piață și calmează volatilitatea, într-o direcție sau alta.
Piața valutară financiară din România nu este una adâncă, lichidă, cu multe tranzacții, iar asta înseamnă că tranzacții mari pot împinge foarte ușor cursul în sus sau în jos, iar BNR intervine atât dacă leul dă semne de apreciere, cât și dacă dă semne de depreciere.
În ultimii ani, BNR a ținut cursul valutar stabil, cu o tendință de depreciere lentă anuală de maximum 2 la sută, pentru acomodarea dezechilibrelor externe.