Dependența de țigările electronice și produsele din tutun este ”greu de învins”, avertizează dr. Beatrice Mahler

Publicat: 31 mai 2024, 16:32, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dependența de țigările electronice și produsele din tutun este ”greu de învins”, avertizează dr. Beatrice Mahler
dr. Beatrice Mahler

Țigările electronice și produsele din tutun crează ”o dependență greu de învins”, o soluție fiind educația și informarea adolescenților, efectuate de specialiști de la Institutul ”Marius Nasta”, afirmă dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului.

”Într-o lume în care politica de marketing poate induce percepţii greşite, soluţia noastră, a echipei din Institutul de pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ este reprezentată de educaţia adolescenţilor din ciclul gimnazial cu privire la efectele ţigărilor electronice şi al produselor din tutun. Acestea creează o dependenţă greu de învins, încă din primele zile de utilizare, motiv pentru care educaţia şi informarea sunt singurele în măsură să ofere reperele necesare adolescenţilor pentru a lua decizia corectă în faţa provocărilor specifice vârstei. Educaţia şi informarea o putem face noi – medicii, şi bineînţeles având alături părinții”, subliniază managerul Institutului ”Marius Nasta”.

Studiile demonstrează că utilizarea ţigărilor electronice creşte consumul de ţigări convenţionale, în special în rândul tinerilor nefumători, de aproape trei ori şi tinde să reducă semnificativ progresele realizate, în ultimii ani în controlul tutunului, precizează dr. Beatrice Mahler.

Declarațiile sunt transmise cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, care în acest an, potrivit OMS, are a principal scop ”protejarea copiilor de interferența cu industria tutunului . Potrivit raportului OMS  ”Hooking the next generation”, industria tutunului susține campanii de marketing şi targhetează unele medii politice pentru a creşte gradul de dependenţă la tutun în rândul tinerilor.

În acest an şcolar, echipe mixte alcătuite din medici pneumologi din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, alături de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, psihologi şi studenţi la psihologie ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, au vorbit elevilor în peste 80 de unităţi şcolare despre efectele induse de fumat.

În Regiunea OMS Europa, din care face parte şi România, 11,5% dintre băieţi şi 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani sunt consumatori de tutun, ceea ce înseamnă aproximativ 4 milioane de copii.