Cum arăta prânzul în familia Ceaușescu

Publicat: 02 iun. 2024, 07:15, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum arăta prânzul în familia Ceaușescu
Foto: youtube

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare vă prezentăm mărturisirile Suzanei Andreiaș, care a fost menajera familiei mai mult de 20 de ani.

Meniul familiei Ceaușescu era supervizat de un colectiv de medici. Asta cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, Nicolae Ceaușescu suferea de diabet.

După cum povestește Suzana Andreiaș, nu pofteau mâncăruri deosebite. Zi de sărbătoare ori lucrătoare, nu lipsea niciodată ciorba. De regulă, de ștevie, de salată ori de zarzavat, întotdeauna acrită cu borș.

La felul doi se consumau tot verdețuri: mâncare de spanac cu ouă ochiuri, ardei umpluți ori mâncare de urzici. Când se pregătea mâncare de urzici, Nicolae Ceaușescu cerea și zeama în care fierseseră acestea, pe care îi plăcea să o bea. Auzise el că ar fi foarte sănătoasă…

Lângă verdețuri se servea carne de pui sau de vită, mai rar de porc, la grătar.

Nicolae Ceaușescu nu mânca niciodată conopidă. Detesta aceasta legumă, inexistentă în satul copilăriei lui. Deasemenea, nu bea niciodată cafea și nu mânca ciocolată. Îi plăcea, însă, ceaiul cu lapte.

De sărbători, Crăciun sau Paște, se serveau specialitățile bucătarului: budincă din clătite și spanac, pulpe de pui umplute, știucă umplută cu carne de crap sau șalău, papricaș de pui.

Desertul preferat erau minciunelele făcute de menajeră după rețeta ei proprie.

Dar Elena Ceaușescu mai avea o pasiune: coliva. Într-o zi, când a aflat că Suzana Andreiaș, ardeleancă de fel, nu știe să prepare acest fel, și-a suflecat mânecile și a chemat-o în bucătărie. Personal i-a arătat cum se gătește. Apoi, adesea cerea la desert colivă. Cofeturile pentru ornare erau cumpărate din străinătate.

Uneori, sâmbăta, bucătarul primea zi liberă și menajera era cea care gătea. Tăia câte o pasăre și o tranșa. Pulpele și pieptul mergeau la grătar, iar părțile potrivite la ciorbă.

La mesele din familie, lui Ceaușescu îi plăcea să toarne el vinul în pahare. Lua sticla lângă el și îi servea pe ceilalți. Niciodată nu a suportat ca cineva să îi pună sifon în pahar. La început bea vinul simplu. Cu timpul, a trecut la șpriț, dar pe care și-l prepara singur.

Soții Ceaușescu serveau prânzul acasă. În fiecare zi, la ora mesei, veneau acasă. După ce mânca, lui Nicolae îi plăcea să doarmă câte o oră. După aceea, se întorcea „la muncă”, în biroul lui din CC.