Un document guvernamental dezvăluie dezastrul de la Autoritatea Vamală Română! Putem pierde bani mulți
Autoritatea Vamală Română se confruntă cu uzura avansată a infrastructurii și facilităților de control, ceea ce poate afecta eficiența și siguranța activității vamale. Lipsa facilităților adecvate și a echipamentelor specifice poate compromite capacitatea de supraveghere și control a mărfurilor, iar gradul diferit de uzură al clădirilor poate afecta condițiile de muncă și eficiența operațională.
Conform notei de fundamentare a unui proiect de OUG privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Autorității Vamale Române, reorganizarea activității acesteia precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, există riscul de pierderi financiare pentru bugetul României și al Uniunii Europene din cauza activităților ilicite de subevaluare a mărfurilor importate. Pentru a remedia aceste probleme, este necesară modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice conform obiectivelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Mai jos vă prezentăm principalele probleme cu care se confruntă Vama română, potrivit documentului amintit:
1. Uzura avansată a infrastructurii preluate și a facilităților de control de către Autoritatea Vamală Română (AVR) ca urmare a neefectuării la timp a lucrărilor de intervenție necesare, ceea ce poate afecta eficiența și siguranța activității vamale.
2. Lipsa facilităților de control, a spațiilor de depozitare, halelor de control și a dotărilor cu echipamente specifice în birourile vamale, ceea ce poate compromite capacitatea de supraveghere și control a mărfurilor.
3. Gradul diferit de uzură al clădirilor și instalațiilor în care personalul vamal își desfășoară activitatea, ceea ce poate afecta condițiile de muncă și eficiența operațională.
4. Riscul de pierderi financiare atât pentru bugetul României cât și pentru bugetul Uniunii Europene ca urmare a activităților ilicite de subevaluare a valorii în vamă a mărfurilor importate, precum și a posibilelor sancțiuni și recuperări de sume.
5. Necesitatea urgentă de modernizare a sistemului vamal și implementarea vămii electronice pentru a atinge obiectivele stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, precum și riscul ca jaloanele privind modernizarea să nu fie atinse în timp util, afectând absorbția sumelor alocate și consolidarea instituțională.
6. Gradul ridicat de mobilitate a personalului în cadrul AVR, generat de măsurile de prevenire a corupției și de necesitatea operaționalizării unor structuri vamale, poate crea dificultăți în asigurarea continuității și stabilității în activitatea vamală.
7. Necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru consolidarea capacității autorității vamale de a combate fenomenele infracționale complexe și de a crește colectarea taxelor, inclusiv prin digitalizare, subliniind presiunea și necesitatea de a acționa rapid pentru a îmbunătăți situația existentă.
NFproiectougVama_31052024