Sonda chineză Chang’e 6 a aselenizat cu succes pe partea ascunsă a Lunii
Sonda spațială Chang’e 6, care a fost lansată pe 3 mai de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang, a reușit să aterizeze pe partea ascunsă a Lunii duminică, 2 iunie, conform planului, în imensul bazin Polul Sud – Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, a anunțat Administrația Spațială Chineză, citată de AFP.
Misiunea de 53 de zile are ca obiectiv principal prelevarea primelor mostre de pe partea ascunsă a Lunii, o regiune a satelitului Pământului rar explorată, conform Xinhua. Sonda va încerca să colecteze material lunar și să efectueze diverse experimente în zona de aselenizare. Dispozitivul de forare va fi folosit pentru a preleva probe de sub suprafață, iar brațul robotic va ajuta la prinderea materialului direct de la suprafața lunară. Procesul este programat să fie finalizat în următoarele două zile, după care Chang’e 6 va încerca să decoleze de pe partea îndepărtată a Lunii.
Partea îndepărtată a Lunii, considerată importantă pentru cercetare, este mai puțin afectată de fluxurile de lavă antice comparativ cu partea vizibilă și apropiată de Pământ, făcând-o mai promițătoare pentru colectarea de mostre pentru studii geologice. Oamenii de știință speră că probele aduse de Chang’e 6, cu o vârstă geologică de aproximativ patru miliarde de ani, vor contribui la înțelegerea formării Lunii. China a trimis anterior un alt dispozitiv pe partea îndepărtată a Lunii în 2019, dar fără a aduce vreo probă la întoarcere.