Șpagă de 50.000 de euro pentru obținerea frauduloasă a 200.000 de euro la Râmnicu Sărat
Săptămâna trecută, Parchetul European (EPPO) a desfășurat nouă percheziții în județul Buzău, inclusiv la sediul și domiciliul unui consilier local PSD din municipiul Râmnicu Sărat și la sediul unui societăți comerciale pe care o deține, într-o anchetă ce vizează posibile acte de fraudă și corupție implicând un fost primar.
Omul de afaceri ar fi dat șpagă de 50.000 de euro primarului din Beceni
Ancheta se concentrează pe două proiecte finanțate de UE pentru dezvoltarea unor terenuri sportive multifuncționale și reabilitarea unei clădiri ca centru multifuncțional. Implementarea acestor proiecte a fost atribuită unor contractori privați. Conform investigațiilor, între 2019 și 2021, fostul primar a încălcat mai multe dispoziții legale referitoare la atribuirea, dezvoltarea și finalizarea lucrărilor. Se pare că, în complicitate cu alte persoane și companii, fostul primar a prezentat Autorității Contractante documente și declarații inexacte în contextul acestor proiecte, obținând ilegal aproximativ 200.000 de euro. De asemenea, este suspectat că a primit o șpagă de la o companie în valoare de aproximativ 55.000 de euro (276.669 RON). Patru persoane implicate în anchetă au fost aduse la sediul EPPO din București pentru a fi informate despre statutul lor de suspecți și au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile. Ancheta și perchezițiile au beneficiat de sprijinul: Structurii de Sprijin EPPO din România; Direcției Generale Anticorupție (DGA) din România; și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române. Oficiul Procurorului Public European (EPPO) este biroul independent de urmărire penală al Uniunii Europene, responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Acum, întrebarea noastră este dacă din banii obținuți fraudulos, cei 200.000 de euro, dacă banii au ajuns și la alți mai mari din PSD precum influentul Sorin Cîrjan.
Autosuspendare verbală, nu și funcțională
Conform investigațiilor, reiese că omul de afaceri ar fi emis o șpagă de 50.000 de euro pentru obținerea unei lucrări din comuna buzoiană Beceni.
În urmă cu aproximativ o săptămână, în jurul orei 04:30, procurorii DGA Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au efectuat percheziții la domiciliul consilierului Nelu Grigoraș, precum și la un punct de lucru deținut de acesta. Descinderile fac parte dintr-o anchetă privind o presupusă fraudă cu fonduri europene legată de o construcție realizată în comuna Beceni de firma lui Grigoraș, VIS & SUCCES SRL.
Lucrările efectuate de firma consilierului au fost de proastă calitate, în ciuda sumelor considerabile încasate. În urma perchezițiilor, care au inclus ridicarea de documente și echipamente electronice, Grigoraș și contabila sa au fost plasați sub control judiciar. Într-o postare pe Facebook, Nelu Grigoraș a anunțat: „Vă anunț că în această seară am luat decizia de a mă autosuspenda pe perioada campaniei electorale și de a nu continua să fac campanie alături de echipa mea. Sunt parte într-o anchetă privind o presupusă faptă penală urmare a unor lucrări executate de firma mea de construcții în comuna Beceni, în urmă cu aproximativ 3 ani. Le mulțumesc colegilor mei pentru susținere și îi asigur că nu au motive să fie îngrijorați.” Cu toate acestea, în cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Râmnicu Sărat, Grigoraș nu a avut bunul simț să se retragă din funcție, așa cum a anunțat inițial, rămânând consilier local PSD, în ciuda autosuspendării sale verbale. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă să investigheze detaliile legate de proiectul european și implicarea firmei VIS & SUCCES SRL.
Refuzul primarului de a răspunde presei
În dimineața perchezițiilor, în jurul orei 07:00, echipa noastră de jurnaliști s-a deplasat la Râmnicu Sărat pentru a obține un punct de vedere de la primarul Sorin Cîrjan. Cu toate acestea, edilul a refuzat să discute cu presa și a intrat rapid în sediul primăriei. Situația ridică întrebări cu privire la integritatea și transparența conducerii locale, în condițiile în care un consilier aflat sub control judiciar rămâne în funcție. Rămâne de văzut cum va evolua ancheta și ce măsuri vor fi luate. Toate persoanele implicate sunt prezumate nevinovate până la stabilirea vinovăției de către instanțele competente din România.