Testul care anunță cu ani înainte recidiva cancerului de sân

Publicat: 03 iun. 2024, 09:03, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Testul care anunță cu ani înainte recidiva cancerului de sân
cancerul de sân recidivă test de sânge

Un nou test de sânge ultra sensibil poate identifica semnele unei recidive a cancerului de sân cu ani înainte de apariția acesteia.

În timpul studiului efectuat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra s-a dovedit  că testul are o precizie de 100%.

Testul ultra sensibil caută semne care indică faptul că, după tratament, mai rămân celule canceroase. El poate detecta cantități mici de celule, ce pot să nu fie evidențiate la scanările ulterioare.

Detectarea precoce înseamnă că pacientele pot fi tratate „fără a aștepta ca boala incurabilă, avansată să se dezvolte și să apară la o scanare”, potrivit autorilor studiului de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra.

Cancerul de sân este mult mai ușor de tratat înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului, așa că este vital să putem detecta semnele de reapariție a bolii cât mai devreme posibil pentru a oferi pacientelor cele mai bune șanse de supraviețuire”, spune profesorul Kristian Helin, directorul executiv al ICR.

În prezent, sunt teste de sânge pentru cancer. Dar cercetătorii de la ICR din Londra spun că noul lor test poate detecta mai devreme o gamă mai largă de celule canceroase, comparativ cu testele de sânge actuale.

La acest studiu  au participat 78 de femei cu diferite tipuri de cancer de sân. La 11 paciente,  boala a recidivat  după tratamentul inițial.

Noul test de sânge a detectat celule canceroase înainte ca toate cele 11 femei să fie confirmate cu recidivă.  Potențialele recidive au fost detectate în medie cu aproximativ trei luni mai devreme, comparativ cu testele uzuale.

La o pacientă, testul a detectat celule canceroase cu 41 de luni înainte de recidivă.

Probele de sânge au fost recoltate  când pacientele au fost diagnosticate, după al doilea ciclu de chimioterapie, după intervenția chirurgicală și la fiecare trei luni în timpul urmăririi pentru primul an.

Ulterior, probele au fost colectate la fiecare șase luni, în următorii cinci ani.

Aproape 56.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de sân pe an, potrivit Cancer Research UK.

Acest studiu „pune bazele unei mai bune monitorizări post-tratament și unui potențial tratament de prelungire a vieții pacientelor”, subliniază doctorul Isaac Garcia-Murillas din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.