Procesul lui Victor Micula pentru uzurpare de calităţi oficiale, încetat din cauza prescripției

Publicat: 03 iun. 2024, 09:45, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Procesul lui Victor Micula pentru uzurpare de calităţi oficiale, încetat din cauza prescripției

Tribunalul Bihor a decis încetarea procesului penal împotriva lui Victor Micula, fiul miliardarului orădean, pentru uzurpare de calităţi oficiale, din cauza prescripției. Acuzat de procurori că s-a dat drept polițist și a participat la o percheziție utilizând cagulă și geacă de polițist, Micula a scăpat de răspundere penală, decizia fiind pronunțată vineri.

Incidentul din noaptea de 16/17 noiembrie 2018 a implicat o acțiune polițienească de prindere în flagrant a interlopului Alin Mărginean, suspectat că s-a urcat drogat la volan. Victor Micula, îmbrăcat cu echipament de polițist oferit de agentul Ovidiu Vaida, a participat activ la operațiune, percheziționând pasagerul și vehiculul interlopului și asistând ulterior la recoltarea probelor biologice și întocmirea actelor la sediul Poliției.

Investigațiile au scos la iveală faptul că Micula beneficia de favoruri frecvente din partea unor polițiști orădeni. În dosar au fost inculpați patru agenți, inclusiv Ovidiu Vaida, acuzat de complicitate, și Camelia Erdei, care i-ar fi permis accesul la baza de date a MAI. Alți doi agenți, Alin Zanca și Claudiu Rengle, au fost acuzați de abuz de funcție pentru a-l „ierta” pe Micula de o amendă.

Dezbaterile în procesul lui Micula au început abia în septembrie 2022, iar în mai 2023, procurorul de ședință a cerut separarea dosarului pentru a soluționa mai rapid infracțiunile de uzurpare de calități oficiale și complicitate. Avocații lui Micula au tergiversat cazul până la prescriere, cerând audierea lui Alin Mărginean, care era plecat din țară.

Verdictul final, pronunțat pe 31 mai, a constatat intervenția prescripției, scăpându-i pe Victor Micula și Ovidiu Vaida de răspunderea penală. Micula nu a uzat de dreptul de a continua procesul pentru a-și dovedi nevinovăția, cerând în schimb încetarea procesului pe motiv de prescripție.

Victor Micula rămâne judecat pentru alte acuzații, inclusiv instigare la acces ilegal la un sistem informatic și divulgarea informațiilor secrete de serviciu. Recent, a fost condamnat definitiv la 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare pentru un alt incident, în care a tras cu o pușcă de asalt de pe un pod din Oradea.