Explozie de cazuri de evaziune fiscală după noile măsuri fiscale: o creștere alarmantă de 64%

Publicat: 03 iun. 2024, 10:26, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Explozie de cazuri de evaziune fiscală după noile măsuri fiscale: o creștere alarmantă de 64%

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală a crescut alarmant în primele patru luni ale acestui an, potrivit unui bilanţ publicat duminică de Poliţia Română. Conform datelor furnizate de instituţie, anul acesta au fost înregistrate cu 2.992 mai multe infracţiuni economico-financiare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere de peste 21%. Cea mai semnificativă creștere a fost înregistrată la infracţiunile de evaziune fiscală, cu 846 de cazuri noi, adică o creștere de peste 64% față de anul trecut.

Această creștere abruptă vine în contextul noilor măsuri fiscale propuse de șefii coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în decembrie 2023. Proiectul de lege, care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a fost adoptat rapid de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis pe 10 mai, în ciuda avertismentelor din partea unei părți a societății civile că măsura va duce la o explozie a cazurilor de evaziune.

Legea, care permite evazioniștilor să scape de răspunderea penală dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale, a fost adoptată cu voturile PSD și PNL și a trecut de Curtea Constituțională.

Criticii măsurii subliniază că legea permite celor care comit evaziuni fiscale sub un milion de euro să scape doar cu o amendă, ceea ce reduce considerabil riscul penal pentru evazioniști. De asemenea, dacă prejudiciul este plătit până la primul termen de judecată, limitele pedepsei se reduc la jumătate, indiferent de valoarea prejudiciului.

Procurorul general Alex Florenţa a declarat în martie că această legislație este „o formă de legiferare modernă”, subliniind că principalul obiectiv este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat.

Creșterea cazurilor de evaziune fiscală și efectele noii legi vor continua să fie monitorizate atent, în contextul în care impactul acestor măsuri asupra economiei și asupra bugetului de stat devine tot mai evident.