Vaccinul pentru cancerul de piele, în aprobare accelerată, în SUA
Compania Moderna a anunțat că va depune cerere la Food an Drug Administration pentru aprobarea accelerată a vaccinului experimental pe care l-a conceput pentru cancerul de piele, administrat în combinație cu terapia Keytruda de la Merck.
Ultimele rezultate privind vaccinul de la Moderna, administrat cu produsul Keytruda al Merck, au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică de la Chicago.
Rezultatele unui studiu pe pacienți cu o formă severă de cancer de piele demonstrează o îmbunătăție a ratei de supraviețuire și eficacitatea de lungă durată.
Cele mai recente date indică faptul că aproape 75% dintre pacienţii care au luat tratamentul combinat erau în viaţă, fără semne sau simptome de revenire a cancerului la doi ani şi jumătate de la administrare. Aceste rezultate se compară cu 55,6% dintre pacienţii cărora li s-au administrat numai Keytruda.
Datele reflectă potenţialul vaccinului de tratament a unei ”game largi” de pacienţi cu melanom, a declarat într-un comunicat dr. Kyle Holen, şeful departamentului de dezvoltare, terapie şi oncologie al Moderna.
Rata globală de supravieţuire a pacienţilor care au luat vaccinul în asociere cu Keytruda a fost de 96% după 2 ani şi jumătate. Aceasta se compară cu 90,2% dintre cei care au luat doar Keytruda.
Terapia combinată a redus riscul de recidivă și de metastazare a melanomului, inclusiv rata de deces, cu 62%.
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul sunt ușoare: oboseală, durere la locul injectării şi frisoane. Pacienţii cărora li s-a administrat combinaţia au avut reacţii adverse uşor mai mari legate de sistemul imunitar.
Vaccinul, bazat pe tehnologia ARN mesager, este conceput pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască şi să atace mutaţiile specifice ale celulelor canceroase.
Melanomul este un tip de cancer extrem de agresiv. Acesta este responsabil pentru majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele, potrivit Societăţii Americane de Cancer.