Fraudă cu fonduri europene la Râmnicu Sărat investigată de Parchetul European

Publicat: 04 iun. 2024, 18:02, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Fraudă cu fonduri europene la Râmnicu Sărat investigată de Parchetul European

Procurorii europeni investighează fraudarea banilor alocați în cadrul Proiectului “Dezvoltare locală în cadrul municipiului Râmnicu Sărat prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială” derulat la Râmnicu Sărat. Acest proiect a beneficiat de o finanțare de 3 milioane prin POR 2014-2020, bani accesați prin GAL “Sus Râmnicul”. Managerul proiectului a fost Gobeajă Monica Teodora, o apropiată a primarului Sorin Cîrjan și a consilierului Grigoraș Nelu.

Analiza procurorilor vizează constituirea unui grup infracțional organizat și săvârșirea mai multor infracțiuni grave, în formă continuată, prevăzute în art. 18 din Legea nr. 78/2000, art. 367 Cod Penal și art. 47 Cod Penal. Investigația se desfășoară atât la nivelul liderului de parteneriat – Primăria Râmnicu Sărat, cât și la ceilalți asociați ai proiectului Școala gimnazială “Gheorghe Vernescu” Râmnicu Sărat (partener I), Direcția de Asistență Socială (partener II), Eco impact-Asociația Română a Evaluatorilor și Auditorilor de Mediu (partener III).
Obiectivele acestui proiect au fost reducerea numărului de persoane din comunitățile rromă și nonrromă din Zonele Urbane Marginalizate din Râmnicu Sărat, identificate în cadrul GAL Sus Râmnicul, reprezentat de Volodea Mateevici. În cadrul proiectului au fost realizate ilegal 200 de mutații domiciliare fictive ale unor persoane din alte localități sau din alte cartiere ale orașului, la adrese din cartierele incluse în proiect. În documentele de solicitare a schimbării de domiciliu aproximativ 60 de persoane au scris explicit ca motiv al schimbării domiciliului participarea la proiectul primăriei Râmnicu Sărat.

Angajați ai DAS au fost trimiși să oblige persoanele defavorizate să se înscrie în proiect

Angajații Direcției de Asistență Socială Râmnicu Sărat au fost implicați în identificarea și convingerea persoanelor defavorizate din alte zone ale orașului să-și schimbe domiciliul. Procurorii investighează și angajarea a 6 persoane, apropiați ai directoarei Popescu Florentina Mihaela, care au semnat foile de prezență la cursuri în locul beneficiarilor. Managerul proiectului, Gobeajă Monica Teodora colecta documentele fictive și le prezenta spre aprobare primarului, încasând un salariu net de peste 9.000 lei/lunar.
Frauda  estimată doar pentru masa caldă a celor 1 125 de cursanți declarați oficial, se ridică la 673.422 RON, în condițiile în care prezența reală la cursuri a fost de doar 25-30%. Prejudiciul  total pentru subvenție, catering și masă caldă ajunge la 320.481 euro.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost înființate 22 de societăți comerciale în Zona Urbană Marginalizată, fiecare primind 25 000 euro finanțare europeană. Reprezentanții proiectului sunt acuzați că au ținut “la secret” această oportunitate pentru tineri, iar activitatea firmelor a fost monitorizată tot de către o peroană apropiată primarului. Trei firme au fost înființate cu încălcarea normelor din proiect.
Aceasta este una dintre cele mai mari anchete de deturnare de fonduri europene din Râmnicu Sărat. Investigația este în curs și se preconizează dezvăluiri suplimentare.