Noua armă Kalașnikov destinată generației Z. Părintele legendarei mitraliere nici nu a visat la așa ceva (VIDEO)
Fabricantul rus de arme, Kalașnikov a anunțat că intenționeză să producă o nouă armă de foc, care se poate sincroniza cu telefoane inteligente.
Prin inițierea acestui proiect se intenționează atragerea unor clienți mai tineri, potrivit BBC. Dmitri Tarasov directorul în vârstă de 38 de ani al grupului, a anunțat că vrea să implice generația Z, adică adolescenții ce nu-și pot imagina viața fără gadgeturi. „Se pot bucura de adrenalină și, în același timp, să tragă în mod responsabil”, a declarat Tarasov despre noua armă supranumită de către Daily Mail „the hipster shotgun”.
Dispozitivul poate fi sincronizat cu alte gadgeturi externe via WiFi sau cu o cameră care poate înregistra Full HD montată pe o șină specială. Producătorul rus, cunoscut pentru armele sale de asalt şi pentru numele inventatorului puştii de asalt AK-47, Mihail Kalaşnikov, s-a lansat în producţia de drone, iahturi şi gadgeturi de tot felul.
Mihail Timofeevici Kalaşnikov, inventatorul legendarei mitraliere AK-47, nici nu ar fi visat la așa ceva. Deși…
Conform biografilor, nimeni nu ar fi crezut că micuţul Mihail – născut în 1919 în sătucul Kurya din imensitatea Regiunii Altai, într-o familie de ţărani ar fi avut vreo înclinaţie tehnică. Băiatul credea că va deveni poet…
Ceva nou, pentru totdeauna
Până la îndeplinirea serviciului militar, Mihail avea deja la activ şase volume de poezii. De fapt, Kalaşnikov nu a renunţat niciodată la această „pasiune”.
A primit ordin de recrutare în 1938, a ajuns la Kiev, şi a devenit mecanic tanchist, iar în cele din urmă, sergent major, comandantul unui tanc. Va fi grav rănit de schije în timpul luptelor date pentru apărarea oraşului Bryansk, în luna octombrie a anului 1941.
Pe patul de spital, Mihail Timofeevici se gândeşte serios la conceperea unei arme automate de asalt care să însemne ceva nou pe câmpul de luptă. Începe să aducă cu înclinația către nou a celor ce-i duc mai departe conceptul.
A făcut un prototip, l-a prezentat în cadrul Institutului de Aviaţie din Moscova, dar arma nu a trecut testele. Kalașnikov nu s-a lăsat: la 12 iunie 1942 prezenta al doilea model de pistol automat. De data aceasta a dat lovitura. Kalaşnikov va fi decorat de însuşi Stalin şi va câştiga rangul de proiectant-şef în cadrul Departamentul de Arme de Asalt al Armatei Roşii.
Unul erou al muncii, celălalt cu generația Z
Kalaşnikovul reprezintă singura armă care se află concomitent în dotarea a peste 50 de armate din lume, precum şi singura mitralieră portabilă care figurează pe steagul unui stat, şi anume al Mozambicului. A devenit un simbol de luptă, un mit şi un punct de referinţă în toate conflictele armate din ultimii 60 de ani.
Prima versiune a Kalaşnikovului avea corpul din tablă de oţel, fiind înlocuit ulterior cu o piesă de oţel frezat. În urma impunerii pe piaţa sovietică, această armă a fost exportată întâi în toate statele membre ale Pactului de la Varşovia. Ca un fapt inedit, modelul românesc avea patul şi ulucul fabricate din bloc lamelat din lemn şi crosa pistol din plastic. AK-200, noul model de Kalaşnikov a intrat în dotarea forţelor armatei ruse începând cu anul 20.
Povestea nu se încheie aici: Mihail Timofeevici Kalașnikov a ajuns erou al Muncii Socialiste, a primit Premiul Lenin, a fost ridicat la rang de colonel şi a primit gradul de Doctor în Ştiinţe Inginereşti.
Pe Dmitri Tarasov nu știm încă dacă îl va onora cineva din generația Z.