Ministrul de Interne, despre traficul de migranți din MAI: „Nu tolerăm niciun caz de corupţie”
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit despre traficul de migranți în care erau implicate mai multe foste și actuale cadre MAI. Oficialul a ținut să precizeze că operaţiunea de destructurare a rețelei a fost iniţiată de Direcţia Generală Anticorupţie, care nu are de gând să treacă cu vederea niciun caz de corupție din România.
Cătălin Predoiu, despre ancheta în dosarul traficului de migranți
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat marți, 4 iunie, că Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a inițiat o operațiune majoră pentru destructurarea unei rețele de traficanți de migranți. În această rețea erau implicați și ofițeri ai ministerului. Predoiu a subliniat că această acțiune reflectă politica de „toleranță zero la corupție” a ministerului.
„Aș vrea să vă informez faptul că această operațiune a fost inițiată de către Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne și se încadrează în politica mea și a Ministerului Afacerilor Interne de toleranță zero la corupție și de curățenie generală în toate structurile.
Sigur că, mai departe, colegii de la Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne au cooperat și au lucrat cu DGPI, cu instituțiile Parchetului, cu care, de altfel, colaborează foarte bine în mai multe dosare”, a spus Cătălin Predoiu în comunicatul transmis de MAI.
Predoiu a adăugat că operațiunea arată determinarea ministerului de a menține integritatea funcțiilor publice. „Acest semnal este unul care să arate tuturor că nu facem rabat de la niciun fel de exigență față de integritatea în exercitarea funcțiilor publice,” a subliniat el.
În cadrul acestei anchete, polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat 67 de percheziții în șase județe și în București. Dosarul vizează constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.
Gruparea era condusă de un fost colonel în rezervă din cadrul MAI, care este acuzat că aducea migranți în România cu avize de muncă obținute ilegal. Migranții plăteau până la 6.000 de euro de persoană pentru aceste avize, conform DIICOT.
Această acțiune amplă a evidențiat angajamentul MAI de a combate corupția și a asigura integritatea structurilor sale, demonstrând o colaborare eficientă între diverse agenții și instituții de aplicare a legii.