A face sport, o soluție pentru reducerea considerabilă a recidivei cancerului
Activitățile sportive pot contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului, îmbunătățesc calitatea vieții pacienților care fac tratament contra acestei boli și, de asemenea, reduc recidivele.
Un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine demonstrează că practicarea sportului în timpul tinereții poate reduce cu 42% riscul de a dezvolta nouă tipuri de cancer.
Este demonstrat că aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin eliminarea unor factori de risc, inclusiv tutunul, consumul de alcool, dieta, activitatea fizică insuficientă etc.
Dar practicarea unui sport este recomandată bolanvilor diagnosticați cu cancer?
Doctorul Nathalie Caunes-Hilary, medic oncolog și șef de departament la IUCT-Oncopole din Toulouse, citat de La Depeche, se referă la importanța efectuării unor activități sportive în contextul tratamentului cancerului: ”Este o realitate: cu cât facem mai puțină mișcare, cu atât suntem mai afectați la nivel fizic, cardio-respirator și musculo-scheletic. Or, practicarea unei activități fizice adecvate înainte și în timpul tratamentelor, dimpotrivă, reduce oboseala și posibilele efecte secundare, în special”, sublniază specialistul.
Concluziile unui studiu realizat cu pacienți înscriși în programul de terapie sportivă de la IUCT-Oncopole arată că 67% dintre aceștia se simt mai puțin obosiți și tolerează mai bine tratamentele.
De asemenea, dr. Nathalie Caunes-Hilary mai precizează că a face sport oferă și un beneficiu împotriva recidivelor: „Mișcarea reduce și riscul de recidivă a anumitor tipuri de cancer în proporții destul de spectaculoase – de la 30 la 35% pentru cancerul de sân, 25% pentru cancerul de colon, de exemplu. Majoritatea cancerelor de sân sunt dependente de hormoni și orice, precum sportul, care favorizează o scădere a estrogenului în sânge reduce riscul de recidive ”.
Potrivit datelor furnizate de Fundația pentru Cercetarea Cancerului, „ practicarea activității fizice după diagnosticarea cancerului de sân reduce riscul de recidivă cu 24%, iar riscul de deces cu 28%. De asemenea, riscul de recidivă cu 39% după diagnosticul de cancer colorectal.
În cazul cancerului de sân sunt deosebit de apreciate sporturile care folosesc brațele, pentru cancerul de colon se recomandă optarea pentru activități fizice care favorizează tranzitul.