Investiții de 9 milioane de euro pentru educație. Primăria care construiește o școală smart

Publicat: 05 iun. 2024, 18:11, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Investiții de 9 milioane de euro pentru educație. Primăria care construiește o școală smart
sursa: freepik

Vești bune pentru elevii dintr-o comună din România. Primarul a reușit să acceseze fonduri de peste 9 milioane de euro, bani cu care va înființa o nouă școală smart. Cum va fi această unitate de învățământ și ce o face cu totul specială.

Școală smart, de 9 milioane de euro

O nouă școală smart va fi construită în România. Primăria Comunei Ciugud a făcut anunțul oficial, după ce a câștigat un proiect european în valoare de peste 9 milioane de euro, bani ce vor fi investiți numai în educația elevilor din localitate.

Din primele informații, noua unitate de învățământ va fi independentă energetic și va prezenta concepte moderne de predare. Pe lângă faptul că tehnologia va prima în această școală, elevii vor fi determinați să se îndrepte mai mult spre natură.

Noua școală va fi construită în centrul satului Ciugud și de va întinde pe un teren de peste 5 hectare. Pentru că va fi o școală verde, în jurul acesteia va fi realizat și un parc plin de arbori autohtoni.

În apropierea școlii va fi construită o bază sportivă, a cărei finanțare de la Compania Națională de Investiții este în prezent în așteptare. Unele săli de clasă vor fi echipate cu pereți cortină, ce pot fi deschiși vara, permițând desfășurarea orelor în aer liber.

Reamintim că în 2019, la Ciugud, a fost inaugurată prima școală inteligentă din mediul rural din România. Această școală pilot integrează tehnologia în procesul educațional și implementează soluții inteligente pentru a reduce consumul de energie.

Clădirea este controlată electronic, folosind senzori pentru reglarea aerului condiționat și a iluminatului, iar calitatea aerului și confortul din sălile de clasă sunt monitorizate în timp real.

În ceea ce privește educația, profesorii utilizează table interactive, Chromebook-uri, software educațional și o platformă online dedicată. De asemenea, școala din Ciugud este prima școală publică din România care folosește un laborator de realitate virtuală și augmentată, oferind lecții interactive prin intermediul căștilor VR.

În 2023, la Ciugud a fost inaugurată o grădiniță modernă cu program prelungit, realizată printr-o investiție semnificativă a Primăriei Comunei Ciugud, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro.

Grădinița a fost construită în zona de dezvoltare economică, între hale industriale, facilitând accesul părinților care își duc copiii la grădiniță.