Canicula ajunge în România. Când va avea loc primul val de temperaturi extreme
Canicula ajunge curând în România, chiar la începutul verii. Sunt așteptate valori extreme, care vor doborî nou recorduri sezonul acesta. Când se încălzește excesiv la noi în țară și cât de mare este pericolul de secetă în ceea ce privește culturile.
Canicula lovește România
Vremea este tot mai schimbătoare la noi în țară și, după câteva zile pline de ploi, meteorologii spun că urmează temperaturi mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Specialiștii ANM spun că urmează o săptămână caniculară
Conform prognozei meteo, România se va confrunta săptămâna viitoare cu primul val de caniculă, temperaturile depășind 35 de grade Celsius. Această căldură intensă reprezintă o amenințare majoră pentru culturile agricole, deja afectate de secetă.
Anul 2024 ar putea stabili un nou record pentru cele mai ridicate temperaturi înregistrate de la începutul măsurătorilor, în 1900, până în prezent, potrivit meteorologilor. Specialiștii avertizează că vremea extremă devine din ce în ce mai frecventă, iar tot ce ne rămâne de făcut este să ne adaptăm la aceste condiții.
Agricultura este unul dintre cele mai afectate sectoare, multe regiuni confruntându-se deja cu secetă severă. Deși ploile recente, în cantități mari de 40-50 litri pe metru pătrat, au adus o oarecare ușurare, acestea au fost de scurtă durată și nu au reușit să remedieze pe deplin deficitul de apă.
„Prima jumătate a lunii aprilie, cea mai caldă și cea mai secetoasă din istorie și iată că debutăm cu o vară mai caldă decât în mod obișnuit. Săptămâna viitoare, cel puțin așa cum arată datele, până în jurul datei de 14 iunie va fi o săptămâna mai caldă, vom depăși pragul unei zile de caniculă, este posibil să consemnăm valori de 36-37 grade.”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.
Specialiștii prevăd că, în cazul în care ploile vor întârzia să apară, culturile de toamnă, care în mod normal sunt plantate în octombrie, ar putea fi mutate în lunile de iarnă. În mod similar, culturile de primăvară ar putea fi devansate din aceeași cauză, afectând astfel calendarul agricol.
Oltenia reprezintă un exemplu elocvent al impactului schimbărilor climatice. Specialiștii avertizează că, dacă fenomenul de deșertificare nu va fi contracarat, în următorii 80-100 de ani, câmpurile din sudul țării ar putea fi acoperite de nisip, transformându-se într-un adevărat deșert.
„La acest moment vorbim de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară, în special în Moldova, Dobrogea, Muntenia și în cea mai mare parte a Olteniei. Seceta se va intensifica pentru că pragul critic pentru agricultură îl reprezintă pragul pentru arșiță de 32 de grade.”, a mai spus specialista.