Scandal la Interpol Moldova: Șeful biroului, arestat pentru 30 de zile în dosarul ștergerii datelor fugarilor
Valentin Ţentiu, șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul privind manipularea notificărilor de alertă roșie și a altor date Interpol, conform deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău, anunțată joi.
Avocatul șefului biroului Interpol de la Chișinău a declarat că va contesta hotărârea la Curtea de Apel.
„Cu siguranţă vom folosi căile legale de contestare prevăzute de procedura penală”, a spus apărătorul şefului Interpol de la Chişinău, menționând că Ţentiu pledează nevinovat.
Poliția din Republica Moldova, sprijinită de autorități franceze și americane, a efectuat marți percheziții la zeci de adrese, într-o anchetă privind un presupus complot pentru a bloca acțiunile Interpolului împotriva infractorilor fugari.
Veronica Dragalin, procurorul-șef anticorupție al Republicii Moldova, a dezvăluit într-o conferință de presă că operațiunea a fost inițiată pe baza informațiilor furnizate luna trecută de procurorul financiar al Franței, la solicitarea Interpolului. FBI și oficiali britanici au fost implicați, de asemenea, în anchetă.
Suspecții sunt acuzați că ”au plătit intermediari și persoane publice din Republica Moldova pentru a-i informa pe infractori că apar în sistemul de alerte Red Notice al Interpolului”, potrivit declarațiilor șefei Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, care a mai spus că sumele implicate sunt de ordinul milioanelor de euro.
Scopul suspecților nu se limita doar la informarea persoanelor aflate pe lista de alerte Red Notice, ci viza și ștergerea informațiilor despre aceștia din baza de date a Interpolului.
Au fost percheziționate 33 de locații, a spus Dragalin, iar echipamente digitale au fost confiscate, în timp ce patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. Ulterior, miercuri, a fost reținută și a cincea persoană. Cu excepția lui Ţentiu, care joi a fost prezentat în fața magistraților, celelalte patru persoane au fost eliberate.
Procurorul-șef anticorupție afirmă că probele adunate în cadrul anchetei indică faptul că grupări criminale cu legături în Rusia, Ucraina și alte țări au mituit persoane pentru a le ajuta să elimine unele ”alerte roșii” din baza de date a Interpolului. Aceste acțiuni au permis unor persoane date în urmărire de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova, deoarece alertele emise de Interpol erau șterse, iar cei urmăriți internațional puteau intra în țară. Mai târziu, li se acorda statutul de refugiat sau azilant politic.
Printre suspecții din dosarul schemei de corupție din Republica Moldova ar fi și șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihai Vodă, conform unor surse de la Chișinău. Alți suspecți ar include un avocat cunoscut, Oleg Mîță, și un fost ministru al justiției, Vitalie Pîrlog.