Semne de revenire economică și scădere a inflației, în zona euro. BCE reduce dobânda cheie
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat reducerea dobânzii de referință cu 0,25 la sută, în urma ședinței Consiliului guvernatorilor, care a avut loc joi, la Frankfurt.
Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, dobânda cheie la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25 la sută, 4,50 la sută şi, respectiv, 3,75 la sută începând cu data de 12 iunie 2024″, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul ședinței.
Este prima scădere de dobânzi, din 2019, după izbuncnirea pandemei, care a afectat grav sectorul economic.
În timp ce Zona Euro ieftinește costul creditului, Rezerva Federală nu a luat nici o decize, în sensul scăderii dobânzilor, confirmând temerile analiștilor, privind continuarea incertitudinilor economice.
Mișcarea făcută astăzi de BCE contrastează cu măsurile adoptate în trecut, atunci când Fed lua inițiativa, și poate avea consecințe nefaste asupra cursului de schimb al parității euro-dolar.
Inflaţia în cele 20 de ţări care fac parte din zona euro a scăzut de la mai mult de 10 la sută, la finele lui 2022 până aproape de ţinta de 2 la sută a BCE în ultimele luni, graţie în principal unor costuri mai mici cu carburanţii şi a normalizării lanţurilor de aprovizionare după problemele din timpul pandemiei.
După această decize a BCE, este posibil, ca la următoarea ședință de politică monetară a Băncii Naționale a României, să fie luată o decizie de scădere a dobânzii cheie, cu 0,25 la sută.
În ședința din luna mai, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, a decis menținerea dobânzii de politică monetară la 7 la sută pe an, ca efect al incertitudinilor privind evoluția viitoare a inflației, chiar dacă rata anuală a inflației a scăzut, în martie 2024, la 6,61 la sută, de la 7,23 la sută în februarie, în principal ca urmare a încetinirii creșterii prețurilor la alimente.
CA al BNR hotărît, de asemenea, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an, și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, pe fondul condițiilor oscilante de pe piața creditării, și al riscurilor de nerambursare a împrumuturilor, din cauza mediului economic dificial.
O serie de incertitudini și riscuri crescute, sunt evidențiate, de oficialii BNR, în comunicat.
Incertitudini și riscuri crescute sunt asociate conduitei politicii fiscale și de venituri, având în vedere, pe de o parte, execuția bugetară din primele trei luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv și al condiționalităților atașate altor acorduri încheiate cu CE. O sursă de incertitudini și riscuri însemnate o constituie, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie.