MApN revoluționează Apărarea: Investiție majoră de 1 miliard de dolari în tehnologie sud-coreeană K9

Publicat: 07 iun. 2024, 08:01, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
MApN revoluționează Apărarea: Investiție majoră de 1 miliard de dolari în tehnologie sud-coreeană K9

Armata Română se modernizeză! Astfel, MApN vrea să întărească domeniul Apărării printr-un contract de achiziții de aproape 1 miliard de dolari cu Koreea de Sud. În urma semnării acestui contract, România ar putea fi dotată cu obuziere autopropulsate K9 de fabricație sud-coreeană. Valoarea acestui contract de achiziții este de aproape 1 miliard de dolari.

În contract sunt incluse și 36 de transportoare speciale de muniții, țevi de rezervă, muniție etc. La momentul actual,  negocierile s-ar afla pe ultima sută de metri şi contactul ar putea fi semnat chiar „în prima jumătate a acestui an”, transmite Hankyung, principala publicație economică și financiară de la Seul.

Parteneriat strategic: România și Coreea de Sud încheie un contract de apărare de 1 miliard de dolari

În acest context, ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-Sik se va afla într-o vizită oficială în România luna viitoare pentru „a discuta cooperarea în domeniul apărării cu autoritățile guvernamentale locale”, mai informează sursa citată. Potrivit informațiilor furnizate de un oficial militar, vizita ministrului Shin va viza în mod special consolidarea încheierii de către Hanwha Aerospace a unui contract de export de arme către România.

Dacă contractul va fi încheiat cu succes, stocul de comenzi de apărare al Hanwha Aero va depăși 30 de trilioane de woni, devenind prima companie de apărare K9 care va face acest lucru.

Obuziere K9 sud-coreene, noi dotări pentru Armata Română

K9, supranumit „Tunetul corean”, este produs de Hanwha, singura companie rămasă în licitația deschisă de Ministerul Apărării Naționale vara trecută. Acesta atinge o viteză de peste 67 de kilometri pe oră și a fost creat pentru a funcționa în orice tip de climat.

Obuzierele K9 Thunder sunt utilizate în nouă țări din lume, inclusiv cinci țări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia.