Miopia Europei privind noile tendințe de creștere a prețului la gaze sau Caii Troieni ai GAZPROM care-i fac jocurile

Publicat: 07 iun. 2024, 13:10, de Andrei Ceausescu, în Energie , ? cititori
Miopia Europei privind noile tendințe de creștere a prețului la gaze sau Caii Troieni ai GAZPROM care-i fac jocurile
SHUTTERSTOCK

Un Tribunal Internațional din Elveția a stabilit la mijlocul lunii mai 2024, în cadrul disputei dintre UNIPER Global Commodities Germania si GAZPROM Export LLC Rusia, bazată pe contracte de livrare de gaze pe termen lung între cele două părți, neonorate de GAZPROM, dreptul UNIPER prin executorii desemnați la nivel de bloc, de a încasa contravaloarea gazelor livrate în prezent de GAZPROM în urma livrării gazelor în Europa, se arată într-o analiză făcută de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

UNIPER Germania este una dintre cele mai mari companii de vânzare a gazelor din Europa, era unul dintre cei mai mari clienți ai grupului rus de gaze GAZPROM și unul dintre cei cinci parteneri financiari occidentali pentru gazoductul de la Marea Baltică, Nord Stream 2, care a fost finalizat, dar nu a fost pus în funcțiune, din cauza autorizațiilor restante și ulterior a războiului din Ucraina.

Din 14 iunie 2022, UNIPER a primit doar 40% din volumele sale de gaze garantate contractual, de la GAZPROM și a trebuit să achiziționeze cantități de înlocuire, cu costuri mari. UNIPER a fost salvată de statul german prin garanții și plăți de garanție pentru a-și putea continua activitatea. Încetarea livrărilor de gaze către Germania, încălcând efectiv mai multe obligații contractuale, rezultând daune pentru UNIPER în valoare de două miliarde euro.

În timp ce Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către multe țări din UE, în anul 2022, Austria și Ungaria, au continuat să primească gaze rusești, alături de Croația, Serbia și Macedonia de Nord.

Săptămâna trecută, reprezentanți ai celor două țări (Austria/Ungaria) au sesizat pericolul asupra UE, a preluării controlului asupra plăților făcute de OMV Gas Marketing & Trading Austria și MVM Ungaria asupra GAZPROM, respectiv să recupereze acești bani pentru plata datoriilor UNIPER și să blocheze astfel ca banii să ajungă la GAZPROM.

Dar sunt aceste poziții luate pentru apărarea Europei?

OMV Gas Marketing & Trading a prezentat pe data de 21 mai 2024 că gigantul rus GAZPROM ar putea stopa livrările către Austria ca urmare a unei decizii al unui tribunal străin obținută de o mare companie de gaze din UE. A fost și momentul în care prețul gazelor pe bursa TTF a crescut cu 9%.

După 10 zile, Ungaria a creat din nou incertitudini cu privire la fluxurile de gaze rusești și eventualele dispute legate de plăți în urma decretului semnat de Victor Orban privind blocarea accesului la banii plătiți către GAZPROM. A fost o nouă escaladare a prețului gazelor pe bursa TTF din Olanda. Prețurile TTF pentru luna de referință următoare a crescut la 38,70 EUR/MWh în primele tranzacții de luni dimineața – o creștere de 10% de la o sesiune la alta și un maxim al ultimelor șase luni.

În mod fals acest lucru a fost atribuit în principal unei întreruperi neplanificate în Norvegia, traderii din Europa Centrală și de Est (ECE) consideră că factorul principal care a contribuit la această situație este și decretul maghiar care blochează plățile pentru importurile de gaze rusești către alte companii decât GAZPROM Export. Premierul Ungariei, Victor Orban, a emis decretul pe data de 30 mai 2024. pentru a proteja plățile pentru gaze rusești.

Măsura justă de Ungaria este fără precedent și este posibil să încalce legile internaționale de arbitraj. Dar, dincolo de suspiciunile prezentate mai apare și una în plus: modul în care UE se va îndrepta împotriva Ungariei care blochează o decizie a unui tribunal internațional.

De remarcat că aceste creșteri ale prețului gazelor pe burse, nu afectează semnificativ prețurile gazelor achiziționate în cele două țări, dar crează avantaje GAZPROM.

Peste toate acestea se poate observa o tendință de creștere a cantităților de gaze naturale livrate de grupul energetic rus GAZPROM către Europa în luna mai 2024 care au crescut cu 7,3% față de luna aprilie 2024 și cu 39% față de luna mai 2024 a anului trecut. Conform ENTSOG tranzitul de gaze via Ucraina, arată că media exporturilor zilnice de gaze rusești prin conducte spre Europa a crescut în luna mai 2024 până la 89,5 milioane de metri cubi, de la 83,4 milioane de metri cubi în luna aprilie 2024 și 64,5 milioane metri cubi în luna mai 2023.

Pe fondul relaxării și a preocupării pentru alegeri, negocieri post alegeri, formarea viitorului Parlament European etc., este posibil să asistăm în iarna următoare, la o creștere ușoară a prețului gazelor în UE și a recâștigării dependenței de gazele rusești.