De ce inspectorii ANF mai „scapă” produse cu pesticide

Publicat: 08 iun. 2024, 07:03, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce inspectorii ANF mai „scapă” produse cu pesticide
Foto: obiectiv.net

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) este unul dintre cele mai importante organisme care verifică cât de sănătoasă este hrana românilor. Cu toate acestea, momentan se află într-o criză. Speranțele sunt în proiectele de investiții cu bani de la Banca Mondială.

ANF are, printre alte atribuții, controlul produselor agro-alimentare în ceea ce privește conținutul în reziduuri de pesticide. La ora actuală, în toată țara se găsesc doar două laboratoare care pot depista reziduurile din pesticide în produsele agro-alimentare. Unul se află în județul Ilfov, în Voluntari, iar celălalt la Târgu Mureș. Probele prelevate din toată țara sunt analizate într-unul dintre acestea.

Care sunt implicațiile ? Multiple!

Teoretic, dar și practic, atunci când există dubii că unele produse agro-alimentare conțin reziduuri de pesticide peste limitele legale admise, inspectorii ANF au dreptul să oprească marfa de la comercializare până la obținerea rezultatului analizelor. Totul sună minunat, la prima vedere. Numai că realitatea a arătat că practica ne omoară!

Concret, dacă un inspector din Iași are dubii asupra unei partide de marfă, el prelevă probe și oprește marfa de la comercializare. Căpșuni, să spunem, că tot sunt de sezon și fac obiectul unui program special de monitorizare. Apoi trimite probele la analiză. Unde? La Voluntari sau la Târgu Mureș, unde ajung după o zi. Apoi așteaptă rezultatele, care sosesc, în cazul fericit, după două-trei zile. În total, patru zile. Timp în care căpșunile oprite de la comercializare s-au depreciat. Dacă inspectorul are dreptate și marfa era necorespunzătoare, atunci e totul în regulă. Dar dacă marfa era conformă, atunci ANF e bun de plată!

Și lucrurile se întâmplă la fel și la Timișoara, și la Oradea, Botoșani, Tulcea sau unde mai vreți dumneavoastră…

Exemplul este valabil pentru toate produsele agro-alimentare. Produse dintre care cele mai multe, prin specificul lor, au un termen scurt de valabilitate și necesită condiții speciale de păstrare.

ANF e cu ochii pe căpșuni. Și ce dacă?

Căpșunile sunt în obiectivul ANF

Acesta este motivul pentru care inspectorii ANF se feresc, în multe cazuri, să ia măsuri radicale. Deși nimeni nu îi poate sancționa pentru că și-au făcut treaba, totuși, nici ANF nu e dispus să plătească despăgubiri peste despăgubiri pentru că unii dintre inspectorii săi sunt prea suspicioși…

Speranțele ANF vin de la Banca Mondială

Speranțele pe care directorul ANF, Romeo Șoldea, le are pentru remedierea situației sunt legate de investițiile anunțate pentru anul acesta. Așa cum a declarat într-o emisiune televizată, ”Capacitatea analitică a laboratoarelor Autorității va fi într-adevăr sporită, crescută substanțial, zic eu, cu investiții care vor ajunge pe două paliere. Pe de o parte, avem investițiile noastre programate pentru anul 2024, prin care vom suplimenta echipamentele de laborator, cu creșterea capacităților analitice, iar pe altă parte, ANF este beneficiară a unui acord cu Banca Mondială. În cadrul acestui program, Autoritatea Națională Fitosanitară va fi dotată pe partea de laboratoare cu echipamente moderne, de ultimă generație, care vor permite o suplimentare a capacităților analitice actuale”, a explicat Romeo Șoldea

El a precizat că, pe lângă creșterea capacităților actuale, în cadrul ANF vor fi înființate trei noi laboratoare de reziduuri cu finanțare de la Banca Mondială, laboratoare care vor fi poziționate în județele Bacău, Olt și Arad.